„Eu nu vorbesc despre ce lucrez decât atunci când termin de realizat şi am ce arăta”

           Astăzi județul Hunedoara plânge. Pentru că, a plecat într-o lume mai bună, unul dintre OAMENII care au revoluționat

MEDICINA LEGALĂ  din România.

A fost cel care s-a luptat cu morile de vânt, cel care a deranjat politic și care, nu s-a dat bătut.

– Dr. DAN MĂRCULESCU –

unul dintre cei  mai apreciați legiști din lume, a pierdut lupta cu VIAȚA.

A câstigat MOARTEA nemiloasă care ni-i ia pe cei dragi, de lângă noi.

DRUM LIN PRINTRE STELE, NU TE VOM UITA NICIODATĂ!

Parte din materialele prezentate mai jos sunt și articole scrise de colegii mei de presă, Cristi Iacu, Daniel Guță și alții.

Doctorul Dan  Mărculescu a fost primul medic legist din România care a introdus trusele sigilate pentru recoltarea probelor de sânge, pentru a nu mai putea fi falsificate. „Nu mi-a fost uşor la început, am întâlnit obstacole birocratice, dar până la urmă le-am impus”, spune dr. Dan Mărculescu. Acum, trusele sunt folosite de toţi legiştii.

Următorul pas: ca să elimine orice posibilă eroare în calculul alcoolemiilor, Mărculescu şi-a pus în cap să cumpere un gaz-cromatograf care dă rezultatul în 4 minute. A costat 20.000 de euro şi a fost primul din ţară. „Am strâns bani din veniturile proprii, n-am cerut de la niciun ordonator de credite că treceau ani până să primesc ceva”, explică doctorul.
Apoi a revoluţionat tot sistemul, ca să elimine orice posibilităţi de fraude: a creat o evidenţă informatică a tuturor lucrărilor de medicină legală. A lucrat totul din pasiune, n-a cumpărat licenţe, a stat peste program cu un prieten IT-ist: „Eu le gândeam, iar el, săracul, făcea cum spuneam, n-avea încotro, mi-e prieten”. Softurile doctorului Mărculescu, care înregistrează alcoolemii, autopsii, truse de recoltare, certificate medico-legale, au fost preluate de mai multe servicii similare, din ţară.
Dar marea lovitură au fost autopsiile on-line, cu circuit închis. Poate părea banal, dar totul a izvorât într-un laborator pe-atunci sărăcăcios dintr-un orăşel de câteva zeci de mii de locuitori. Camere video performante au fost plasate în sala de autopsie şi conectate la calculator.
„L-am implementat în 2005, nu exista aşa ceva în România. Te poţi consulta în direct cu colegi din ţară, se elimină exhumările pentru că totul rămâne înregistrat şi poţi consulta informaţiile peste ani de zile. La o necropsie dificilă, poţi da sfaturi de la sute de kilometri distanţă”, a explicat dr. Dan Mărculescu.

„Nu suport să bat pasul pe loc”, spunea prietenul meu, Dan.

În septembrie 2006, SJML Hunedoara a conectat camera video la un computer şi, cu ajutorul unui soft special să înregistreze digital fiecare necropsie. Măsura a fost luată în spiritul general al modernizării şi tendinţei de „europenizare” a SJML. Aceasta îşi dovedeşte utilitatea prin simplul fapt că, odată înregistrată, necropsia nu mai poate fi contestată prea uşor de către terţi.Gradul de utilitate al sistemului a crescut încă o dată în momentul în care calculatorul care primeşte imaginile de la camera video, prin Internet, le poate distribui mai departe, în timp real, către „receptori” situaţi oriunde în lume. Condiţia este ca în computerul „receptorului” să fie instalat un program – client special, program securizat, astfel încât întreaga reţea să fie cu circuit închis, la imagini urmând să aibă acces doar persoanele şi instituţiile avizate (până în prezent, programul a fost instalat la INML „Mina Minovici” Bucureşti şi IML Timişoara).
Sistemul oferă posibilitatea urmăririi autopsiei şi consultării între medici, sau medici şi profesori universitari, prin intermediul telefonului sau al programelor de tip „Messenger”, atunci când situaţia o impune. Un alt avantaj al implementării acestui sistem (lucru care a costat SJML Hunedoara aproximativ 7.000 de RON, sumă achitată din veniturile proprii) constă în faptul că se poate crea o întreagă arhivă video a autopsiilor efectuate, fiecare medic avându-şi arhivate pe compact discuri autopsiile efectuate. De aici decurge un alt avantaj: în momentul redactării raportului de autopsie, medicul în cauză poate revizualiza întreaga procedură efectuată. De asemenea, înregistrarea autopsiei poate fi folosită şi ca probă în diferite circumstanţe de natură juridică, oferind posibilitatea ca procedura să fie evaluată ulterior, chiar şi după ani buni de către specialişti.

„Nu suport şacalismul din politică. Ultimul carnet de partid avut a fost cu sigla PCR, unde am fost obligat să intru, în epocă,  ca şef al serviciului de medicină legală din judeţ”, spune legistul.

Născut. 26 mai 1952
Educaţie.  Universitatea de Medicină din Târgu Mureş
Experienţă. Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara
Familie. Căsătorit, doi copii.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: