În zilele noastre instruirea şi transmiterea cunoştinţelor se face într-un cadru instituţional organizat, sub îndrumarea cadrelor didactice de specialitate. Dezvoltarea şi bunăstarea unei ţări, adică a cetăţenilor săi, depinde de calitatea educaţiei şi formării profesionale deoarece numai prin intermediul unor profesionişti bine pregătiţi în domeniile lor de activitate care să susţină şi să contribuie la creşterea atractivităţii economice. Şcoala şi calitatea educaţiei este una dintre principalele bogăţii ale societăţii, acestea punând bazele unei economii competitive. În ultimii ani a fost dată uitării importanţa învăţământului profesional sub forma şcolilor profesionale, acele şcoli care pregătesc viitorii meseriaşi prin pregătirea de specialitate adecvată unei calificări, „calificările profesionale care pot fi dobândite prin învăţământ profesional sunt cuprinse în Registrul Naţional al Calificărilor”, iar standardele de pregătire profesională se realizează pe baza standardelor ocupaţionale validate de comitetele sectoriale (Legea educaţiei naţionale nr.1/2011). “Învăţământul profesional şi tehnic pregăteşte elevi pentru toată paleta de calificări profesionale cerute pe piaţa muncii, trebuie doar ca agenţii economici să fie partenerii unităţilor şcolare”, a declarant directorul Liceului Tehnologic Lupeni, prof. Aurelia Bucur.
Măsura de implementare a mai multor clase pentru învăţământul profesional în Lupeni are scopul de a corela sistemul de învăţământ cu realitatea economică şi va îmbunatăţi calitatea, competitivitatea şi eficienţa educaţiei şcoala va pregăti pe viitor elevi pentru meserii solicitate pe piaţă, precum lucrători pentru industria textilă şi pielărie şi lucrători electromecanici. Avantajele sunt atât de partea elevului, care are posibilitatea de a-şi continua studiile dacă doreşte acest lucru şi va avea şi un loc de muncă şi, implicit, un venit, cât şi de partea agentului economic care ştie că poate conta pe meseriaşi bine pregătiţi, acesta devenind din partener de practică, angajatorul celor pe care i-a format. Putem afirma că, pentru o societate prosperă, bazată pe o economie solidă, şcoala trebuie să formeze buni cunoscători ai lucrului practic, într-o diversitate de domenii, în funcţie de cerinţele pieţei forţei de muncă şi prin asigurarea unei concordanţe între oferta de locuri pentru calificare şi cererea la nivelul fiecărui judeţ sau în ansamblul economic al regiunii de dezvoltare respective. Prin faptul deja dovedit că succesul într-o meserie este determinată de axarea pe instruirea practică, dar şi de calitatea partenerilor de practică, atât şcoala ca furnizor de formare iniţială, cât şi partenerii de instruire au o importanţă egală în formarea unor buni meseriaşi, în condiţiile în care pregătirea profesională trebuie făcută aplicat, pe domenii.
La sfârşitul anului şcolar 2013/2014, Liceul Tehnologic Lupeni se poate mândri cu un număr de 119 premii obţinute la diferite concursuri naţionale şi judeţene. Toate aceste concursuri, indiferent de domeniul lor sau premiul oferit stimulează foarte mult imaginaţia şi gândirea, oferă motivaţia atât de necesară în procesul de învăţare şi ajută la dezvoltarea talentelor, abilităţilor şi cunoştinţelor urmărind formarea atât din punct de vedere profesional cât şi personal. Felicităm pe această cale elevii premiaţi: Paul Anastasia, Cristea Laurenţiu, Atheşiu Sorin, Csizmadia Mikloş, Nicola Andrei, Teodorovici Gabriel (clasa a IX-a), Bejan Abel, Răspopa Vlad, Antonie Constantin, Alexe Robert, (clasa a XI-a); Tanvuia Florentin, Tîmpea Andreea, Abuzătoaiei Mădălina, (clasa a XII-a) şi le dorim succese la examenul de bacalaureat.
Meritul este şi al cadrelor didactice care i-au format pe parcursul celor patru ani de studii: Kato Bakk, Gheorghe Crîmu, Adriana Răducu, Ambruş Veronica, Claudiu Bădilă, Helena Măncean, Constanţa Vasiu, Loredana Popa Nica. Aceştia au fost premiaţi şi felicitaţi de reprezentatul unei organizaţii non guvernamentale naţionale, care i-a provocat la o nouă compeţiei în noul an şcolar, aceea de a obţine rezultate şi mai bune deoarece, învăţământul lupenean are toate condiţiile de a obţine performanţa şcolară.
Elena Dragomir
Adica sunteti o fabrica de analfabeti si rebuturi…
Cati elevi au promovat bacalaureatul anul trecut ?
Anul acesta ce estimari faceti ?
Daca nu se promoveaza bac-ul macar 80% de ce va mai platim ?