Senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ: “Samuel Dioane şi Cristian Roşu se fac vinovaţi de faptul că mulţi mineri au dosarele de pensie respinse”

               Aceasta este concluzia care reiese din conferinţa de presă pe care a organizat-o senatorul Cristian Resmeriţă.  Acesta a făcut publică  o adresă care a fost înaintată de CNPP către cei de la Complexul Energetic Hunedoara, încă de anul trecut, de la finele lunii octombrie. În această adresă se solicitau reprezentanţilor de la CEH mai multe informaţii,  din care să reiasă, datele  la care s-au făcut disponibilizările în baza acordului încheiat între statul român şi CE, dacă după stabilirea datei de încetare a activităţii miniere o persoană mai poate fi angajată pe perioadă determinată şi s-a venit cu propunerea ca adeverinţele necesare stabilirii pensiei conform Legii 135/2019 să fie eliberate de către CEH.

Sute de oameni de la Minele Lupeni și Lonea aveau posibilitatea  de a se pensiona pe Legea 135,  sau  ”Legea Resmeriță”, care prevede ca stagiul de cotizare să scadă de la 20 de ani la 15 ani pentru cei care lucrează la exploatările miniere,  care se află pe program de închidere.  După  mai bine de patru luni, cei de la CEH nu au trimis niciun răspuns, Casei Naţionale de Pensii, iar senatorul Cristian Resmeriţă îi acuză pe directorul general Samuel Dioane şi pe administratorul special Cristian  Roşu  că se fac vinovaţi de faptul că foarte  mulţi mineri au dosarele de pensie respinse.

             „Dacă la Casa Naţională de Pensii nu se răspunde, este un lucru  dezamăgitor pentru noi. Ne aflăm într-un oarecare impas cu aplicarea ei. Legea a fost făcută foarte clar de mine, undeva în luna iulie, august 2019,  am făcut două întâlniri cu reprezentanții CEH, SNIMVJ și Casa de Pensii, prin reprezentanții de la Petroșani, pentru că am simțit încă de atunci că vor fi anumite probleme de aplicare. Nimic nu decurge acum liniar. Pe SNIMVJ nu avem probleme. Primele decizii pe Legea 135 au fost emise, dar au fost doar la cei care lucrează la SNIMVJ. Nu am înțeles de ce dosare ale angajaților care lucrează la Lupeni și Lonea au fost respinse de Casa de Pensii. Am cercetat acest lucru și vă prezint în premieră rezultatele. În data de 31.10.2019, Casa Națională de Pensii trimite o adresă celor de la CEH, adresată directorului  general Samuel Dioane, să transmită niște răspunsuri pertinente. De asemenea, au propus ca adeverințele necesare stabilirii pensiei conform Legii 135 să fie eliberate de CEH. Până în momentul de față, din 31 octombrie, CEH nu a  trimis un răspuns la această hârtie. Eu consider că principalii vinovați sunt doi: directorul general Dioane, căreia i-a fost adresată această hârtie şi administratorul special al CEH  Roșu Cristian. Fără nicio formă de patimă, de patos, de dorință de a arăta altceva decât adevărul, vreau să vă spun că,  în  momentul de faţă, aceste două persoane se fac vinovate de faptul că foarte mulţi oameni care lucrează la exploatările miniere Lupeni şi Lonea, aflate pe program de închidere cu Comisia Europeană, au dosarele de pensie respinse. Nu pot să înțeleg cum de patru luni de zile,  nu se poate răspunde la o întrebare de a cărui răspuns poate să depindă viitorul pentru zeci sau sute de oameni. Cred că este inadmisibil ca, din 31 octombire anul trecut, să nu se răspundă la o adresă din partea Casei Naționale de Pensii. O să fac în așa fel ca, din opoziție, acești doi oameni să nu mai ocupe aceste funcții. Voi informa şi  Ministrul Economiei despre starea de fapt, şi, cu siguranţă, îi  voi sprijini şi cu asigurarea de consultaţii juridice gratuite pentru a-i acţiona în judecată pe cei de la CEH,  pentru încălcarea drepturilor  ce derivă din Contractul Colectiv de Muncă. Luăm în calcul orice scenariu, pentru că nu este normal, ca doi oameni, să blocheze drepturile câştigate până în prezent. Şi mi se pare puţin exagerat că nu dai răspuns la nişte întrebări care sunt foarte simple”,a declarat senatorul Cristian Resmeriţă. Angella DUMITRASCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: