Comisia de la Veneția, sesizată oficial pe tema legii de revenire la alegerea primarilor în două tururi

            Europa privește cu îngrijorare modificările legislației electorale din România pe care Guvernul Orban tocmai și-a angajat  răspunderea. Comisia de la Veneția a fost sesizată oficial de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg pe tema modificării legii electorale din România. Decizia privind sesizarea a fost aprobată cu 26 de voturi “pentru” şi doar 3 ”împotrivă”.
           Comisia de la Veneția a afirmat clar că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puțin de un an înainte de alegeri, așa cum face astăzi PNL.

Am câştigat cu 26 – 3 votul în Comisia de monitorizare a APCE şi Comisia de la Veneția va fi sesizată oficial!!!”, a transmis senatorul PSD, Titus Corlăţean, printr-un comunicat de presă

           „Doar senatorul Viorel Badea, de la PNL şi deputatul Iulian Bulai de la USR au pledat contra, ei fiind susţinuţi de PPE şi parţial de ALDE. Eu am fost susţinut de SOC şi de toate celelalte grupuri politice.  Au reuşit să îi enerveze chiar şi pe ai lor, aşa că rezultatul a fost zdrobitor”, a mai transmis Titus Corlăţean. 

La rândul său, senatorul Cristian Resmeriță și președinte executiv al PSD Hunedoara a afirmat că, în disperare pentru a obține puterea, ”febra galbenă” recurge la minciuni care să inducă în eroare electoratul.

            ”Cei de la PNL și aliații lor din alte partide politice, încearcă, prin asumarea răsunderii , să evite rolul legiuitor al Parlamentului, o dezbatere care ar trebui să aibă loc între colegi. După cum bine știți în Parlament există și o comisie de cod electoral, în urmă cu nouă ani, liberalii, susțineau cu argumente alegerea primarilor într-un singur tur. Acum, și-au schimbat opinia. Își doresc cu disperare PUTEREA absolută în România. Ați văzut  și noile măsuri care au fost luate. Nouă, ca social democrați nu ne este frică, pentru că facem politica oamenilor, a celor care ne-au trimis să le reprezentăm interesele. Suntem pregătiți pentru orice confruntare electorală, avem oameni capabili, primari care, cu siguranță, vor câștiga noi mandate. Și dacă s-a ajuns să fie sesizată Comisia de la Veneția, putem să spunem că este o victorie a social-democraților. Iar CCR a arătat clar că, practica guvernului Orban de angajare a răspunderii pe legi care sunt în dezbatere parlamentară este neconstituțională și antidemocratică”, a ținut să declare senatorul Cristian Resmeriță.

Şi tot joi, 30 ianuarie, a fost depusă moţiunea de cenzură a PSD, pe angajarea răspunderii guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: