Două avioane, mobilizate pentru repatrierea cetățenilor UE din zona Wuhan, China

                 Pe măsură ce focarul noului Coronavirus se intensifică, Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat în urma unei solicitări de ajutor din partea Franței pentru a oferi sprijin consular cetățenilor UE care sunt în prezent în provincia  Wuhan, China. Două  avioane vor fi mobilizate pentru repatrierea cetățenilor UE din zona Wuhan, China. Costurile de transport vor fi co-finanțate de UE.

Centrul de Coordonare a răspunsului  la Situații de Urgență al UE funcționează 24/7 și este în contact permanent cu statele membre, cu delegațiile UE din regiune și cu ambasada Chinei la Bruxelles.

Janez Lenarčič, comisar pentru gestionarea crizelor, a declarat: „UE nu-și uită cetățenii aflați în nevoie, oriunde s-ar afla pe lume. Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul mecanismului nostru de protecție civilă al UE pentru repatrierea cetățenilor UE din zona Wuhan în Europa. Centrul nostru de coordonare pentru reacții de urgență al UE funcționează 24 de ore din 7 și este în contact permanent cu statele membre, cu delegațiile UE din regiune și cu ambasada Chinei la Bruxelles. Dacă se solicită sprijin suplimentar, UE poate fi mobilizată”.

Stella Kyriakides, comisarul responsabil pentru sănătatea și securitatea alimentară, a precizat la rândul său: „Suntem pregătiți să sprijinim statele membre și să asigurăm un răspuns puternic și coordonat al UE la situația în curs de dezvoltare a coronavirusului, în afara și în interiorul Uniunii. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația cu ajutru  Centrului  European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și vom rămâne în contact strâns cu statele noastre membre”.

UE va cofinanța costurile de transport ale aeronavei. Primul avion va pleca mâine dimineață din Franța, în timp ce cel de-al doilea va pleca mai târziu în săptămână. Cetățenii UE prezenți în regiune și care doresc să fie repatriați îl pot solicita, indiferent de cetățenia lor. Numerele inițiale indică faptul că aproximativ 250 de cetățeni francezi vor fi transportați în prima aeronavă și peste 100 de cetățeni ai UE din alte țări se vor alătura celei de-a doua aeronave. Aceasta este o primă cerere de asistență, iar altele vor putea urma în zilele următoare.

În această etapă, numai cetățenii sănătoși sau asimptomatici vor fi autorizați să călătorească. Centrul de intervenție în caz de urgență al UE este în contact constant cu guvernele statelor membre pentru a coordona sosirile și perioadele ulterioare de carantină posibile.

Comisia Europeană este în contact regulat cu statele membre, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății cu privire la toate aspectele focarului de Coronavirus. Mecanismul de protecție civilă al UE consolidează cooperarea între statele membre / statele participante în domeniul protecției civile, în vederea îmbunătățirii prevenirii, pregătirii și reacției la dezastre. Prin mecanism, Comisia Europeană joacă un rol esențial în coordonarea răspunsului la dezastre din Europa și nu numai. Când scara de urgență copleșește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului. Odată activat, mecanismul coordonează asistența pusă la dispoziție de statele sale membre / statele participante prin intermediul ofertelor spontane. În plus, UE a creat Grupul european de protecție civilă pentru a avea un număr critic de capacități de protecție civilă disponibile imediat, ceea ce permite o reacție colectivă mai puternică și coerentă.

Până în prezent, toate statele membre ale UE participă la mecanism, precum și Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia. De la înființarea sa din 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE a răspuns la peste 300 de solicitări de asistență în interiorul și în afara UE.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: