,,Cinstitul” Ile a băgat mâna până la gât în banii statului

udrea - ile   Raportul Corpului de Control al Primului Ministru a deteriorat grav şi iremediabil aura de corectitudine a primarului Gheorghe Ile. Acesta, în calitatea sa de primar al municipiului Vulcan, în cârdăşie cu Faur Daniel Horia şi Prisacariu Mihai, în calitate de oameni de afaceri şi purtători de şorţuleţ, au devenit părtaşi la marele jaf de la proiectul „Schi în România”.

Fals intelectual şi deturnare de fonduri sunt doar acuzaţiile la care va răspunde „cinstitul” Ile în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru cu privire la modul de realizare a Programului „Schi în România” de către autorităţile administraţiei publice locale ale municipiului Vulcan, judeţul Hunedoara. Trebuie precizat că verificarea a vizat exclusiv realizarea programului „Schi în România” şi modul de utilizare a sumelor alocate de la bugetul de stat şi nu oportunitatea acestei investiţii, cum se insinuează într-o parte a presei afiliată primarului Ile. La acea vreme, primarul Vulcanului era băsist, participând activ, alături de toţi ceilalţi primari băsişti, la concursul de prăduire a banilor împrumutaţi de guvernul Boc de la Banca Mondială, FMI sau Uniunea Europeană. Controlul a vizat perioada 2009 – 2012, când Băsescu explica poporului că este criză şi trebuie făcute sacrificii. La acea vreme, când pensiile şi salariile erau tăiate, Ile primea la sacoşă peste 1.000.000.000.000 (una mie miliarde lei vechi) pentru amenajarea bulevardului Mihai Viteazu şi a Telegondolei de la Pasul Vulcan. Deocamdată, organele s-au aplecat doar asupra modului de cheltuire a banilor pentru construirea Telegondolei, urmând ca în curând să se facă o verificare şi la banii alocaţi pentru bulevard, peste 400.000.000.000 (patru sute de miliarde de lei vechi) şi unde există suspiciuni că s-a furat cel puţin la fel ca la Telegondolă. Din cele 34 de pagini ale Raportului rezultă faptul că primarul Ile, în complicitate cu angajaţi ai primăriei, proiectantul, constructorul şi dirigintele de şantier au băgat mâna până la cot în buzunarul statului.

Devize umflate şi deturnare de fonduri

Valoarea devizului general estimativ privind cheltuielile necesare realizării proiectului era de 115.184.943 RON (fără TVA) adică, 25.596.652 euro, iar valoarea devizului general estimativ privind cheltuielile necesare realizării obiectivului construire telegondolă întocmit la 13.05.2009 a fost de 34.063.633 RON (fără TVA). La 28.05.2009, primarul Gheorghe Ile transmite către Ministerul Turismului Nota nr. 19710 în care menţionează suma necesară acestui proiect ca fiind de peste 31 milioane euro adică, 140 milioane RON umflând dintr-un foc suma cu 25 milioane RON.

Primele plăţi, în sumă de 420.583 RON efectuate de subalternii primarului Ile pentru proiectul tehnic, detaliile de execuţie, caietele de sarcini, obţinerea avizelor/acordurilor aferente contractului de prestare servicii încheiat în anul 2007 cu ICPM Petroşani, au fost şi primul act material al infracţiunii de deturnare de fonduri, infracţiune continuată pe tot parcursul derulării proiectului. Acest proiect nici măcar nu era complet, cei de la ICPM Petroşani, firma masonului Prisecariu, uitând să prevadă că instalaţia are nevoie de alimentare cu energie eletrică iar turiştii au nevoie de pârtii pe care să schieze şi de parcare unde să-şi lase maşinile. Pentru alimentarea cu energie electrică funcţionarii Primăriei Vulcan, condusă de masonul Ile, au organizat “procedura de achiziţie prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de negociere”, o ciordeală mascată prin care unii s-au făcut oameni. Valoarea acestor lucrări atribuite direct firmei Acomin, firma masonului Faur, se ridică la frumoasa sumă de 8.190.000 RON (fără TVA) adică, două milioane euro cu TVA. Dacă socotim că “pinca” uzuală în astfel de afaceri este de cel puţin 10 la sută, se poate socoti cu uşurinţă cât i-a revenit lui Ile numai din această suplimentare.

Licitaţii cu dedicaţie

Prin organizarea „defectuoasă” a procedurii de atribuire a contractului au fost încălcate dispoziţiile legale privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice. De asemenea, prin impunerea unor criterii de calificare, câştigătoare a fost declarată oferta asocierii Acomin S.A. Cluj Napoca şi Leitner AG SpaVipiteno Italia.

Adaptarea proiectului din mers

Corpul de Control a descoperit că la predarea amplasamentului nu a participat nici un reprezentant al ICPM S.A., firma care a elaborat documentaţia tehnică a proiectului, dar procesele verbale sunt semnate de reprezentantul Primavera Design SRL, societate care la acea dată nu se afla în relaţii comerciale cu Primăria Municipiului Vulcan. Aceste societăţi erau legate între ele prin Faur Daniel Horea, care deţinea calitatea de administrator la Acomin S.A., firma care a câştigat contractul pentru executarea lucrărilor şi pe aceea de asociat şi administrator la Primavera Design, firma de proiectare cu care s-a efectuat adaptarea proiectului la tipul de telegondolă montat de acesta. Pentru a da un iz de legalitate, s-au falsificat documente antedatându-se procesele verbale de predare a amplasamentului şi a bornelor de repere, fapta încadrându-se la infracţiunea de fals intelectual.

Vânzări în suveică pentru umflarea preţului

schi vulcan 14      În ajunul Crăciunului, la data de 23.12.2009, Acomin S.A. achiziţionează de la Leitner GmbH Austria primele componente ale echipamentului telegondolă în valoare de 4.691.992,84 RON (fără TVA). La trei zile după Sărbătoarea Naşterii Domnului, la 28.12.2009, acestea erau vândute către Quasar S.A. cu preţul de 5.879.686 (fără TVA), societate care la rândul său le revinde către Quasar Industries S.R.L. În ultima zi a anului, respectiv 31.12.2009, Acomin achiziţionează aceleaşi componente de la Quasar Industries S.R.L. cu suma de 15.458.142 RON (fără TVA). Din această sumă, 9.023.457.142 RON (fără TVA) reprezintă componentele echipamentului pentru telegondolă pe care le-a revândut primăriei Municipiului Vulcan cu preţul de 9.889.331 RON (fără TVA).

Astfel, componentele echipamentului telegondolă au fost achiziţionate iniţial de Acomin S.A., având ca administrator pe Faur Damiel Horia, direct de la Leitner GmbH Austria cu valoarea de 21.477.211,20 RON (fără TVA) şi vândute către Quasar S.A. şi Quasar Industries S.R.L., la care asociat/acţionar era acelaşi Faur Daniel Horia, care deţinea calitatea de administrator şi la Acomin S.A. Ulterior, componentele au fost reachiziţionate de Acomin S.A. cu valoarea totală de 28.955.757,10 RON (fără TVA) şi vândute primăriei Vulcan la preţul de 28.163.749,24 RON (fără TVA) rezultând o diferenţă de 7.478.545,90 RON (fără TVA).

Ceea ce frapează este faptul că în vreme ce componentele telegondolei erau încă la firma Leitner GmbH Austria de unde erau cumpărate abia la 23.12.2009, acestea se aflau în custodia Primăriei Municipiului Vulcan, aşa cum rezultă din procesul verbal de custodie nr.33455/16.12.2009, faptă catalogată de cei care au efectuat controlul drept „fals intelectual”, faptă prevăzută de art. 289 Cod penal.

Sustragerea de la plata taxelor către stat

În urma controlului a rezultat şi faptul că firmele implicate, respectiv Acomin S.A. şi Leitner GmbH Austria au înregistrat sume diferite în declaraţiile recapitulative privind livrările /achiziţiile intracomunitare de bunuri diferenţa fiind de 30.159.868 RON.

Conform inspectorilor corpului de control, „Verificările au evidenţiat indicii privind majorarea nejustificată a preţului componentelor echipamentului telegondolă prin interpunerea a două societăţi, respectiv Quasar S.A. şi Quasar Industries R.R.L. la care asociat/acţionar era Faur Daniel Horia, administrator al Acomin S.A. în vederea obţinerii unei sume cât mai mari de la Primăria Municipiului Vulcan”.

Dacă adăugăm atribuiri dubioase şi lucrări făcute de mântuială, avem un tablou a ceea ce au făcut Ile şi acoliţii acestuia cu banii din bugetul de austeritate, când toţi românii trebuiau să suporte efectele crizei economice.

Ceea ce nu au precizat inspectorii, dar cu siguranţă vor clarifica procurorii, este modul de împărţire a banilor între participanţii la afacere. Ca indiciu de plecare a anchetei ar putea fi boom-ul economic al celor implicaţi, terenuri, vile şi maşini bengoase apărând pe numele lor sau ale unor apropiaţi.

După cum ştie orice vulcănean, Primarul Ile şi-a terminat de construit farmacia de la Şcoala 1 la care lucra de mai bine de opt ani, şi-a aranjat la marea artă moşia de la porcărie, renovând complet clădirile şi sporindu-şi şeptelul care în doi ani de zile a ajuns de la două vaci şi zece capre la 50 de vaci, 100 de capre şi patru cai de rasă. Plus un autoturism de lux Audi Q7 de 70.000 euro, pentru fiu-su, de care n-a avut haznă fiind incendiat de un admirator. Cum spune românul, pe p… au venit, pe p… s-au dus. Chiar dacă o mică parte s-au dus, a mai rămas suficient pentru ca statul să-şi recupereze măcar o parte din pagubă, chiar dacă moşia de la porcărie este pe numele lui cuscru-su, şi găinile din Vulcan ştiu că în realitate aceasta aparţine primarului Ile.

Andrei VLAD

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: