Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân – 01 – 31 octombrie 2019

Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân. Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața!

            Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la initiativa Societăţii Americane a Cancerului, începând cu 1985, a stabilit prin convenţie internaţională ca luna octombrie să fie Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar. Această formă de cancer nu produce durere în fazele incipiente si nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii.

Cancerul de sân apare predominant la femei, cu toate că şi bărbaţii pot dezvolta, de asemenea, boala, reprezentând aproximativ 1% din cazuri (riscul ca un bărbat sa dezvolte cancer mamar este de 1 la 1000). Incidenţa cancerului de sân a crescut lent, dar continuu în ultimele decade. Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femeile de 40-59 de ani iar riscul creşte cu vârsta şi fiecare femeie este la risc.

O statistică nu tocmai încurajatoare spune ca una din opt femei va suferi de cancer la sân, arată National Cancer Institute din Statele Unite dar pentru Europa este de o femeie din şase, iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru. Datorită progreselor înregistrate atât în depistarea precoce, cât şi în tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalităţii prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani în întreaga lume.

Cu toate acestea, el reprezintă încă principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv România În prezent, nu există suficiente cunoștinte cu privire la cauzele cancerului mamar, așa că detectarea sa timpurie rămâne principala metodă de control al bolii. Atunci când cancerul este detectat devreme, dacă există posibilități adecvate de diagnosticare și tratament, sunt șanse mari de vindecare.

Strategiile recomandate pentru detectarea timpurie a bolii includ informarea populației cu privire la primele semne și simptome și implementarea unor procese de screening prin examinare clinică. Deși mult mai precise, mamografiile sunt costisitoare, lucru care le face fezabile doar în țările cu o infrastructură medicală bună, care pot facilita programe pe termen lung.

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, începând din 2014, la data de 1 octombrie. Scopul decretării acestei zilei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.

În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente :- depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening, – prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viaţă, nutriţie, activitate fizică.  Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate  ale bolii. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân, iar statisticile înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%). Estimarea riscului individual pentru cancer de sân este dificilă, mai ales că în cele mai multe cazuri nu pot fi incriminați decât sexul feminin și înaintarea în vârstă.

Totuși, cei mai cunoscuți factori de risc sunt:

– antecedentele familiale de cancer la sân;

– vârsta (după 50 ani, riscul crește spectaculos);

– ascendența în populații cu risc (femeile evreice care prezintă rude cunoscute cu o mutație genetică specifică genei BRCA 1/2);

obezitatea și alimentația bogată în grăsimi animale, cu atât mai mult asociată cu alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și sedentarismul;

– istoricul reproductiv al femeii: prima menstruație la vârste fragede, prima sarcină și alăptatul la vârste târzii, instalarea tardivă a menopauzei, tratamentul substitutiv cu estrogeni și progesteron;

– antecedente medicale specifice – numărul crescut de biopsii mamare, radioterapie la nivelul toracelui etc.

 Incidenţa cazurilor nou diagnosticate de cancer în jud. Hunedoara:

Anul Total cancere Cancer de col uterin Cancer de sân
2015 1539 73 127
2016 1610 60 119
2017 1806 77 150
2018 2557 216 296

 Prevalenţa cazurilor diagnosticate cu cancer în jud. Hunedoara:

 Cazuri rămase în evidenţă

2015 2016 2017  2018
Cancer de san 1525 1534 1953 2178
Cancer de col uterin 1203 1204 1562 1685

        Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara va desfăşura acţiuni de celebrare a campaniei „Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului de Sân”, în:     – 30.09.2019, ora 13 ºº Simpozion organizat la Scoala Gimnaziala „Dr. Aurel Vlad” Orastie unde se va face prezentare ppt si se vor distribui materiale informativ-educative

03.10.2018, ora 10 ºº, simpozion  la C.A.R.Pensionari Deva-Sala Polivalenta – Centru de zi

Cu aceasta ocazie se vor celebra şi Campaniile „Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice” , „ Ziua Europeana anti Depresie” „Ziua Mondiala a Inimii” „ Ziua Internationala de Lupta Impotriva Maladiei Alzheimer”. Evenimentele au ca scop constientizarea populatiei cu privre la incidenta mare  a cancerului de sân si a  faptului  că este foarte importanta  depistarea la timp .

     DIRECTOR EXECUTIV DEL.,     MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

          Ec.Pera-Stefanie Adina-Ileana                 Dr. Cecilia Birău

One comment

  1. Pădurariu Emilia spune:

    Din pacate nu avem dreptul la monografie gratuită doar dupa 1 an si 6 luni cu programare si trimitere de la medic de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: