Cetăţenii cu simţ civic din estul Văii Jiului au mers la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot pentru Parlamentul European. În localităţile Petroşani şi Petrila, scrutinul s-a desfăşurat fără probleme. În Petrila, peste 30% dintre cetăţenii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea politică, în timp ce la Petroşani s-a înregistrat o prezenţă la vot de circa 28%.
În Valea Jiului numărul din liste al alegătorilor a fost de aproximativ 116.333. Prezenţa la vot a crescut pe parcursul zilei, astfel că, dacă la prima raportare se anunţau procente de 4 la sută, la închiderea urnelor se vorbea de aproape 28 la sută. În municipiul Petroşani au fost organizate 26 de secţii de votare, pe listele electorale fiind înscrişi 36.750 de alegători. Până la închiderea urnelor au votat doar 10.275 dintre petroşăneni cu drept de vot, adică un procent de 27,95%. Cei care s-au prezentat la urne şi-au pus speranţa în candidaţii pentru europarlamentare.
Candidatul PSD-ului pentru fotoliul de europarlamentar din judeţul Hunedoara, Radu Sorin, a dat declaraţii despre importanţa acestor alegeri.
“Aştept ca după aceste alegeri cei aleşi să se lupte mai mult pentru o Românie egală între statele Uniunii Europene, pentru ca cei care lucrează în străinătate să aibă aceleaşi drepturi ca şi cei care sunt din ţările de origine, şi atragerea de fonduri europene care să contribuie la noi locuri de muncă, în special pentru tineri”, a relatat candidatul PSD la alegerile europarlamentare, Radu Sorin.
Primarul de la Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a venit şi el să voteze în cursul zilei de duminică. “Îmi pun încredere în toţi europarlamentarii care vor ajunge la Bruxelles, şi îmi doresc ca ei să reprezinte România cu onoare, o Românie demnă, o Românie în picioare şi nu în genunchi, o Românie în care să ne simţim egali cu toţi cetăţenii europeni, şi îmi doresc foarte mult ca acest vot să fie unul pentru Valea Jiului şi pentru copiii noştri”, a relatat edilul petroşănean.
În Petroşani au fost înregistrate 38 de cereri pentru urna mobilă. Respectiv, 37 de cereri pentru Spitalul de Urgenţă Petroşani şi o cerere la Secţia numărul 151, din cartierul Aeroport.
În oraşul Petrila s-au prezentat la urne 6.955 de alegători, dintre care 525 au fost înscrişi pe listele suplimentare. În localitate erau aşteptaţi, la cele 16 secţii de votare, 20.500 de votanţi, însă cetăţenii şi-au exprimat dreptul de vot în proporţie de 33%. Reprezentanţii centrului de îngrijire pentru bătrâni din Lonea au solicitat urna mobilă pentru 18 dintre vârstnicii care nu s-au putut deplasa la secţiile de votare, iar o altă urnă mobilă a fost solicitată pentru o persoană cu handicap. Şapte bătrâni de la căminul dedicat persoanelor de vârsta a treia s-au putut deplasa singuri la urne pentru a pune ştampila de vot.
Agitaţie, oboseală şi nervi întinşi
Agitaţie, oboseală şi nervi întinşi. Dacă în timpul zilei procesul de vot s-a desfăşurat în condiţii normale şi fără incidente, nu la fel a fost şi noaptea, când preşedinţii tuturor secţiilor de votare din judeţ au mers la Deva cu sacii plini cu buletine de vot.
Preşedinţii secţiilor de votare au fost însoţiţi de oamenii legii. În prima fază toţi s-au aşezat frumos la rând şi părea că totul va decurge normal, însă după câteva zeci de minute a început scandalul.
Oamenii şi-au pierdut răbdarea şi au început să se certe cu jandarmii pe care îi acuzau că pe unii dintre ei îi lasă să intre mai repede.
“Vedeţi că intră şi din alte zone, de ce nu îi lăsaţi să vină să ne verifice să vadă din ce zone suntem”, a spus preşedintele unei secţii de votare.
“Noi stăm aici de două ceasuri şi vin alţii, se bagă peste noi ca animalele”, a spus preşedintele altei secţii de votare.
Adriana Trancă