„Să ne plecăm frunţile în faţa Eroilor Neamului”

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA      A devenit o tradiţie ca la Înălţarea Domnului să fie sărbătorită şi Ziua Eroilor. Din anul 1920, această zi este sărbătorită la 40 de zile după Sfintele Paşti. Ca în fiecare an, administraţia publică locală şi Consiliul local Lupeni organizează cu evlavie şi smerenie această sărbătoare la Cimitirul Eroilor, acolo unde, în cinstea eroilor lupeneni căzuţi în cele două războaie mondiale, au fost ridicate troiţe în memoria acestora.

Programul manifestărilor dedicate Zilei Eroilor a cuprins ceremonialul de depuneri de coroane din partea Consiliului Local, al Primăriei municipiului Lupeni, din partea Camerei Deputaţilor, din partea partidelor politice, a societăţilor comerciale reprezentative de pe raza municipiului Lupeni. A urmat un Te Deum săvârşit de un sobor de preoţi de toate confesiunile, iar la finalul manifestării, elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Lupeni au depus flori pe mormintele din Cimitirul Eroilor. Dintre veteranii de război a mai participat doar trei, pentru că ceilalţi din cauza sănătăţii precare nu au putut ajunge la   manifestarea dedicată lor. Şi totuşi, inimile acestora au bătut alături de camarazii lor şi de întreaga suflare care a ţinut să fie prezentă la eveniment. I-am văzut cu lacrimi în ochi pe Ianc Vasile, Gheorghe Tudor şi Aurel Uilăcan. Sunt multe amintiri din război pe care veteranii nu le vor putea uita niciodată pentru că le-au marcat viata. Aflaţi la vârste respectabile, veteranii sunt candele vii pentru tinerii din ziua de astăzi.

„Armata română era slab organizată şi prost dotată. Într-o zi, eu cu vreo trei colegi de armă ne-am trezit cu inamicii peste noi. Vroiau să ne ia prizonieri de război. Eram în timpul mesei, mâncam cartofi fierţi, una dintre mesele noastre bogate din perioada aceea, a anilor 1942. Un coleg s-a luptat cu unul dintre inamici şi a reusit să-i pună un cartof sub braţ, spunându-i că este o grenadă. Aşa i-am imobilizat pe toti şi am reuşit să scapăm”, a ţinut să ne povestească bătrânul, Vasile Ianc.

„Naţiunea română, plămădită prin truda şi jertfa celor mai demni fii ai ei, a asociat de-a lungul veacurilor, ca prinos de recunostinţă faţă de aceştia, sfânta sărbătoare a Înalţării Domnului cu Ziua Eroilor. Ca în fiecare an, în această zi, gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie şi gratitudine spre cei care, prin vitejia şi jertfa lor, au făurit România, au apărat libertatea şi independenţa sa şi au menţinut trează încrederea poporului român în valorile sale creştine şi morale. Ne plecăm frunţile, aprindem lumânari de veghe şi depunem florile recunoştintei noastre la mormintele şi simbolurile bravilor Dorobanţi din Războiul pentru Independenţă de la 1877, ale ostaşilor români din Primul şi Al Doilea Razboi Mondial, care şi-au dat viaţa pentru libertate şi independenţă şi, nu în ultimul rând, în faţa martirilor Revoluţiei din 1989. În această zi a Înalţării Domnului nostru Iisus Hristos, Ziua Eroilor, mă adresez şi bravilor veterani de război, copiilor şi nepoţilor lor, tuturor cetăţenilor municipiului Lupeni, cu încrederea că datoria sacră pe care o avem de a cinsti Eroii Patriei va rămâne în veci neştirbită ca şi gloria şi măreţia României noastre. Este o mare sărbătoare creştină astăzi şi vreau să vă spun, în încheiere, Cristos S-a Înălţat”, a ţinut să transmită în mesajul său întregii comunităţi, primarul Cornel Resmeriţă.

După veşnica pomenire au fost împărţiţi tradiţionalii colaci participanţilor la eveniment, iar veteranii de război vor fi felicitaţi în cursul acestei zile de reprezentanţii administraţiei publice locale, la domiciliul acestora, deoarece marea lor majoritate nu se mai pot deplasa la astfel de evenimente. Iar gestul făcut va aduce cu siguranţă bucuria pe feţele veteranilor noştri, care iată, nu vor fi uitaţi niciodată de aleşii locali, pentru ceea ce au făcut, pentru Neam şi Ţară.

Elena DRAGOMIR

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: