În timp ce minele se închid, preț record la energia electrică!

           Chiar dacă este pus pe lista neagră a resurselor energetice și se regășeste cu greu în noua strategie energetică națională, cărbunele și energia produsă de cele două complexe energetice, Hunedoara și Oltenia au salvat de multe ori România de la prăbușirea  sistemului energetic.  Din datele furnizate de Transelectrica, cărbunele reprezintă de câteva zile principala sursă de producere a energiei electrice, pe fondul scăderii producției din hidrocentrale, din cauza secetei. Trebuie precizat și faptul că, România a ajuns să fie importator net de energie, pe fondul unei producții interne reduse.

         Preț record la energia electrică! Sunt momente dificile pentru marii jucători. Astfel, pe piața spot (Piața Zilei Următoare- PZU), energia electrică a fost tranzacționată și cu 750 lei/MWh, media fiind de 578,15 lei/MWh. Prețul este unul considerat extrem de mare și a depășit inclusiv recordul de pe 1 februarie 2017, când a fost de 680 lei/MWh.

Astfel, de mai bine de 60 de zile, Hidroelectrica și-a redus puternic producția, ceea ce a dus la importuri masive. Sunt zile în care se importul net depășește 1.000 MW, în condițiile în care consumul este de 6.500-7.000 MW, potrivit datelor Transelectrica. În acest moment, reprezentanții companiei spun că în culpă este pe hidraulicitatea scăzută. Cert este că  miercuri, 18 septembrie, a fost oprită și Unitatea 1 de la Cernavodă.

Conducerea a motivat “efectuarea unor lucrări de remediere la un parametru de proces”. Încă nu sunt foarte clare motivele pentru care s-a ajuns la acest preț record de 750 lei/MWh, dar ar putea exista o legătură cu oprirea unor unități de producție, fapt care ar favoriza speculațiile pe bursă. Și în iarna lui 2017, au fost atinse mai multe recorduri tot în urma unor jocuri speculative.

Atunci au fost avantajați unii producători scumpi precum Complexul Energetic Oltenia, care și-a recuperat, în acest fel, pierderi uriașe. În acea iarnă au fost crescute artificial prețurile, într-un mod exagerat, piata fiind influențată inclusiv de declaratii alarmiste ale unor oficiali, precum ministrul energiei. Un singur lucru este clar – pe piețele cu care România este cuplată (Ungaria, Cehia și Slovacia), prețurile medii sunt la jumătate.

Prețurile „vecinilor” sunt situate între 46,6 euro/MWh și 53,4 euro/MWh, față de 122,1 euro/MWh în România. Nu doar pe piața energiei electrice a explodat prețul, ci și pe cea a gazelor, ajungând să fie dublu față de cel de pe bursele externe.(R.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: