Vor dreptate, în conformitate cu legile în vigoare

Pensionarii mineri, hotărâţi să meargă la Bucureşti pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Muncii, Rovana Plumb. Aceştia vor să discute cu oficialii despre problematica pensiilor tuturor categoriilor profesionale.

Pensionarii mineri doresc modificarea Legii 263 din decembrie 2010, la care au adăugat 19 amendamente, despre care membrii Ligii Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului vor să discute cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii. O problemă pe care am discutat-o cu doamna ministru Rovana Plumb este amendarea codului fiscal astfel încât pensiile să fie impozitate şi reţinut CAS-ul de la peste 1.500 de lei. Doamna ministru a promis că începând cu 1 ianuarie 2015 această valoare de impozitare se va ridica la 1.200 lei, iar dacă economia permite, de la anul, acest plafon se va ridica la 1.500 de lei, cum am promis noi, a declarat preşedintele LSPMVJ, Ioan Hortopan.

Membrii LSPMVJ au avut o întâlnire la Deva cu ministrul Muncii, Rovana Plumb, despre menţinerea facilităţilor şi după 1 ianuarie 2015 pentru pensionarii mineri. Respectiv, acordarea subvenţiilor la energie electrică şi căldură pentru cei care au lucrat în subteran.

Începând cu 1 ianuarie 2015, să primim şi noi pe cuponul de pensie aceste facilităţi. De asemenea, valoarea anuală a punctului de pensie să reprezinte cel puţin 45% din salariul mediu brut pe economie, şi atunci nu ar mai fi niciun fel de discuţie. Aşa cum prevedea legea 19/2000 şi completată în mod punctual cu legea 250 din 2007, a adăugat preşedintele LSPMVJ, Ioan Hortopan.

O altă problemă a pensionarilor mineri o reprezintă biletele de transport CFR, reduse ca preţ cu 50%. Bilete care acum sunt în număr de 3, susţine Ioan Hortopan, de la 12, câte primeau cei care ieşeau din sistem. Pensionarii vor ca biletele să fie măcar în număr de 6.

În concluzie, reprezentanţii LSPMVJ cer o întâlnire cu primul ministru Victor Ponta, cu Rovana Plumb, deoarece susţin că votul dat de pensionarii din Valea Jiului la alegerile parlamentare din 2012 şi alegerile europarlamentare din 2014 ar trebui să conteze pentru guvernanţi, oficialii fiind rugaţi să plece urechea şi la problemele lor.  Din delegaţia care va pleca săptămâna viitoare la Bucureşti vor face parte 7 membri.

Adriana Trancă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: