Mobilizare ecologică în masivul Retezat – Godeanu – Ţarcu

muntii-retezat  Administraţia Parcului Naţional Retezat, desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Summit Arad, în perioada 5 mai – 30 septembrie 2014 un nou proiect de promovare a turismului ecologic şi protecţia habitatelor naturale, intitulat „Mobilizare Ecologică în masivul Retezat-Godeanu-Ţarcu” finanţat de Asociaţia pentru Parteneriat Miercurea – Ciuc şi Mol România, prin Programul „Spaţii Verzi”, componenta Arii Naturale Protejate. Arealul vizat este Rezervaţia Biosferei, Parcul Naţional Retezat şi masivele învecinate, Ţarcu şi Godeanu, care, împreună, alcătuiesc un habitat forestier natural unic în partea de sud-est a Europei.

În această zonă vor fi organizate mai multe tabere de studiu, cercetare, dar şi voluntariat pentru 60 de tineri, elevi şi studenţi, structurând toate activităţile proiectului de o manieră coerent educativă. În componenta de voluntariat vor avea loc lucrări de reamenajare şi îmbunătăţire a infrastructurii la două refugii amplasate pe teritoriul Parcului Naţional Retezat – Stănuleţi şi Branu-Gugu, prin implicarea rangerilor parcului, a membrilor Asociaţiei Summit şi a unui grup de lucru selectat dintre profesorii şi maiştrii Liceului Tehnologic „Iuliu Moldovan” (Forestier) din Arad. Cea mai apropiată aşezare umană de locul de desfăşurare al activităţilor montane este comuna hunedoreană Rîu de Mori. Aici va avea loc o sesiune de comunicări, în data de 15 iunie 2014.

Toate acţiunile proiectului au ca scop declarat păstrarea zonelor montane şi alpine într-un stadiu cât mai pur, fără intervenţie antropică masivă, căutând aternative la turismul agresiv, prin susţinerea strategiilor de dezvoltare durabilă a unor activităţi „prietenoase” cu muntele, de gen ecoturism, alpinism, schi de tură, în care turistul pasionat de frumos să poata aprecia splendoarea naturii nealterată, chiar în mijlocul ei.(E.S.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: