Vizita vicepreşedintelui SUA, cel mai potrivit şi mai necesar moment pentru România

ponta biden   “Vizita vicepreşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Bucureşti este cel mai potrivit şi mai necesar moment pentru România, în care trebuie reafirmată ideea unui parteneriat strategic stabil, de lungă durată între SUA şi România, importanţa şi încrederea pe care SUA o acordă întregii regiuni şi tuturor partenerilor şi aliaţilor din zonă”, a declarat miercuri premierul Victor Ponta la Palatul Victoria, unde a susţinut declaraţii de presă comune cu oficialul american.

“E un sentiment special pentru români că nu doar noi ne dorim acest parteneriat strategic, ci şi Statele Unite consideră că România este un partener de încredere şi respectat. Aceasta este formula cea mai importantă şi prezenţa domnului vicepreşedinte Biden la Bucureşti confirmă această idee fundamentală”, a afirmat Victor Ponta.

Biden i s-a adresat lui Ponta, la final, cu sintagma „preşedinte”

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, i s-a adresat premierului Victor Ponta cu sintagma „preşedinte”, la finalul discuţiei avute, miercuri, la Palatul Victoria. “Domnule preşedinte, mulţumesc pentru angajamentul dumneavoastră de a întări relaţiile noastre, pentru munca dumneavoastră pentru a face viitorul nostru şi mai bun. Dumnezeu să binecuvânteze poporul român, Dumnezeu să binecuvânteze America şi Dumnezeu trebuie să protejeze trupele noastre, române şi americane din Afganistan”, i-a spus Biden lui Ponta la finalul vizitei.

DECLARAŢIILE LUI JOE BIDEN

             Mulţumesc pentru angajamentul pentru parteneriatul transatlantic. De fiecare dată sunt uimit de progresul pe care l-aţi realizat. Într-o singură generaţie, ţara s-a ridicat de la tiranie ca să se alăture puterilor libere şi celei mai puternice alianţe, NATO.

            Vom deschide situl de amplasare a sistemului antirachetă de la Deveselu. Încurajăm România să continue eforturile de ridicare a bugetului apărării la 2% din PIB.

            Preşedintele SUA apreciază alianţa cu România. Unul dintre motivele principale ale venirii mele a fost ca de pe pământul românesc să spun că vom onora articolul 5 din tratatul NATO, este o obligaţie sacră. Niciun aliat NATO nu este singur, noi ne protejăm unii pe alţii.

           Agresiunea din Crimeea ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO şi de ce România face parte din NATO.

            Alegerile din Ucraina sunt o posibilitate ca ei să decidă viitorul lor. Toate ţările trebuie să folosească influenţa lor ca să creeze un mediu pozitiv astfel încât ucrainenii să poată vota liber. Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina trebuie să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei.

            În România e în joc mai mult decât securitatea fizică, e o şansă de viaţă în libertate, prosperitate şi demnitate.

            Eu şi preşedintele SUA apreciem eforturile dumneavoastră pentru a consolida şi proteja statul de drept în România.

            Alianţa noastră este puternică şi datorită dumneavoastră. Viitorul este al nostru. Dumnezeu să binecuvânteze România, America şi să protejeze trupele noastre!

DECLARAŢIILE LUI VICTOR PONTA

            “România este un partener de încredere, care se dezvoltă şi îşi îndeplineşte promisiunile. România trebuie şi poate fi un exemplu de succes în această regiune”, a spus Victor Ponta.

“Creşterea economiei ne oferă garanţia că putem fi puternici şi putem avea o dezvoltare ulterioară a relaţiilor economice”.

“Suntem onoraţi de vizita VP-ului Biden. Însă vizita sa marchează parteneriatul strategic dintre România şi SUA, şi vine într-un moment foarte important”, a declarat Victor Ponta.

“Securitatea nu poate fi obţinută niciodată gratis. Guvernul va continua să aloce bani pentru Apărare, astfel până în 2016 vom aloca pentru Apărare 2% din PIB”, a continuat premierul Ponta.

Ponta a afirmat că decizia finală ţine însă de un joc politic. “Trebuie să ne folosim şi noi toată influenţa şi prietenii din Congres, în special pe partea republicană, pentru existenţa ambelor partide ca România să beneficieze de ceea ce beneficiează multe ţări europene, şi anume scutirea sistemului de vize”, a declarat premierul Victor Ponta.(M.S.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: