100 de nereguli constatate și acțiuni de prevenire a accidentelor rutiere

  Pe parcursul săptămânii 22 – 28 iulie a.c., Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o nouă acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane mai mare de 8+1 locuri și de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Aproape 100 de neregului constatate au fost constatate în urma controalelor efectuate, Valea Jiului fiind și ea în atenția  polițiștilor.

Acțiunea s-a desfășurat conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa.  În cele șapte  zile, controalele polițiștilor au urmărit respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.

În ceea ce-i privește pe conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă, controalele  au vizat și respectarea limitei maxime admise, a greutății mărfurilor sau fixarea corespunzătoare a acestora, precum și respectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase, identificând peste 90 de nereguli. Astfel, ca urmare a neregulilor constatate în cazul autovehiculelor de transport marfă, poliţiştii au aplicat 10 amenzi pentru utilizarea incorectă a aparatelor tahograf, 7 sancţiuni contravenţionale pentru diferite nereguli tehnice şi au identificat două  cazuri de nerespectare a timpilor  odihnă şi conducere, precum şi o situaţie de fraudare sau manipulare incorectă a aparatului care înregistrează  de timpii de conducere şi odihnă. În cazul autovehiculelor de transport persoane, poliţiştii constatat 36 de nereguli pentru care au aplicat sancţiuni contravenţionale (majoritatea constând în neutilizarea centurii de siguranţă sau a luminilor de întâlnire), precum şi o infracţiune de conducere a unui  autovehicul neînmatriculat.

Acţiunile poliţiştilor rutieri au vizat diminuarea riscului rutier, prin prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave. Acţiuni de acest gen vor avea loc şi în perioada următoare.

Arthur Gărdescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: