Colaborarea dintre Kecel și Lupeni va continua cu noi proiecte

            În  anul  2009 se consfinţea în staţiunea Straja,  în prezenţa tuturor colegilor primari din Valea Jiului, înfrăţirea dintre municipiul Lupeni şi oraşul Kecel din Ungaria. Atunci, partea maghiară a fost reprezentată de domnul Ferencz Haszillo, primarul localităţii Kecel, de consilierii locali ai acestui oraş şi de domnul Domony Laszlo, primarul oraşului Kiskoros şi preşedinte al Asociaţiei Microregionale cu acelaşi nume.

Oraşul Kecel este un oraş situat în zona Nisipurilor de Aur a Câmpiei  Ungare, cu o populaţie de 10.000 de locuitori, a căror ocupaţie majoră este agricultura şi producerea de vinuri, care se exportă în toate ţările lumii, de pe toate continentele. Totodată, în acelaşi timp, a fost parafat şi acordul de înfrăţire între cele două regiuni, Valea Jiului şi Kiskoros.

În timpul celor zece ani  de la parafarea înfrăţirii între cele două localităţi şi microregiuni europene s-au derulat mai multe activităţi comune, atât partea română fiind invitată în Ungaria, cât şi partea ungară care a încheiat mai multe parteneriate comune cu oraşe precum Vulcan, Uricani, oameni de afaceri unguri, participând la diferite târguri cu produse tradiţionale din Valea Jiului şi promovând astfel, produsele ungureşti.

În ceea de priveşte înfrăţirea dintre Consiliul local al municipiului Lupeni şi cei din Kecel delegaţiile lupenene au vizitat de-a lungul anilor localitatea Kecel, pentru fundamentarea, întărirea, permanentizarea şi dezvoltarea continua a relaţiilor dintre cele două localităţi.

            „Am stabilit în cadrul întâlnirilor  să consolidăm legăturile între oamenii de afaceri din municipiul Lupeni şi cei din oraşul Kecel, s-a întărit colaborarea dintre Şcoala Gimnazială nr.1 Lupeni şi Şcoala Generală din Kecel, colaborarea dintre Liceul Tehnologic Lupeni şi colegiul T.G, Virag de Kor. În timpul vizitei în municipiul nostru, oaspeţii unguri au făcut vizite la Casa de Bătrâni, Biserica Baptistă, Biserica Unitariană, Biserica Reformată şi Catolică. An de an am oferit informaţii noi despre investiţiile realizate în staţiunea Straja, iar oaspeţii noştri au vizitat staţiunea şi s-au familiarizat cu potenţialul de investiţii realizat până în prezent. Vreau să le mulţumesc reprezentanţilor UDMR care au fost mijlocitorii acestei înfrăţiri între localităţi şi microregiuni şi aşteptăm din nou, oaspeţi dragi nouă”,  spunea fostul  primar Cornel Resmeriţă

Cu ocazia Zilelor Culturii Maghiare o delegație a orașului Kecel a fost prezentă la Lupeni.

Delegația din Kecel a fost primită, oficial, la sediul Primăriei municipiului Lupeni, de către primarul Lucian Resmeriță și alți oficiali ai administrației locale din localitate și lideri de liderii comunității maghiare. ”Este un moment aniversar care marchează o colaborare frumoasă între comunitățile locale din Lupeni și Kecel, care s-a materializat de-a lungul timpului în derularea unor activități comune sau de reciprocitate, în schimburi de vizite ale elevilor de la unitățile de învățământ din cele două comunități și în multe alte proiecte la care am fost parte împreună. Această relație de parteneriat este importantă pentru noi pe de o parte pentru că este prima de acest fel pe care am reușit să o realizăm după intrarea României în Uniunea Europeană, pe de altă parte este una care ne arată că, sub stindardul Uniunii Europene, sunt mai importante aspectele care ne unesc, decât lucrurile care ne despart. Îi mulțumesc domnului primar pentru această vizită și îl asigur că această relație de înfrățire va continua și, așa cum ne dorim cu toții, va evolua în timp, în continuare”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

”Suntem onorați, de felul în care s-au derulat acești 10 ani de la semnarea acordului nostru de înfrățire, în care am reușit să ne cunoaștem mai bine și să ne descoperim multe puncte comune, dar am reușit să derulăm și foarte multe proiecte frumoase pentru comunitățile noastre. Ne-am dorit să sprijinim comunitățile maghiare dispersate și mă bucur că am reușit să păstrăm legătura vie între cele două comunități. Am avut o colaborare foarte bună și sunt convins că și pe viitor legăturile trainice vor continua, iar legăturile vor fi prolifice ca și până acum. Și  în  mod special, vreau să vă felicit pentru felul în care aici, la Lupeni, comunitatea maghiară este sprijinită de autoritățile locale”, a declarat pentru săptămânalul nostru, primarul din Kecel, Ferenc Haszilló.

Delegația din Ungaria a participat la toate evenimentele derulate în cadrul Zilelor Culturii Maghiare,derulate la Galeria de Artă Iosif Tellmann, la Palatul Cultural sau sus, la  munte,  la  întâlnirea comunităților maghiare din Valea Jiului.  Consilierul local David Benedekfi și reprezentanții EBEN HAEZER au fost  artizanii  legăturilor de înfrăţire dintre cele două regiuni.  Kecel s-a înfrăţit cu municipiul Lupeni iar oraşul Uricani s-a înfrăţit cu oraşul Salgotarjan.

Comunitatea maghiară este cea mai numeroasă minoritate locală, având o contribuţie importantă asupra istoriei Văii Jiului, care este caracterizată de un sentiment puternic al responsabilităţii civice şi de o prezenţă activă în comunităţile vălene.

Ella Schreiber

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: