Viitorul Complexului Energetic – investiţii şi angajări de personal

niculescu CEH   În cel mult două luni se va semna contractul pentru retehnologizarea minelor viabile

După numirea sa în funcţie, noul director general al Complexului Energetic Hunedoara, Aurel  Niculescu, a ieşit în faţa presei pentru a prezenta o parte din obiectivele pe care şi le-a propus a le realiza în cele şase luni de interimariat.  La conferinţa de presă au mai fost prezenţi directorul Doru Vişan de la Termocentrala Paroşeni, Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere şi directorul economic,  Maria Ciobanu.

Primul subiect prezentat a fost situaţia de la termocentrala de la Mintia,  principalul consumator al huilei din Valea Jiului, unde se prefigurează schimbări majore, în sensul că investiţiile începute sunt în curs de finalizare “mă refer  aici la reabilitarea grupului energetic nr.4, realizarea instalaţiei de desulfurare grupul nr.3, amenajarea hidroenergetică a actualei amenajări hidrotehnice, prin montarea unor turbine hidro cu o putere instalată între 6 şi 12 MW. Suntem într-o fază incipientă de a începe procedura privind instalarea a două grupuri energetice de cca 50MW, în care să utilizăm deşeurile combustibile pe care urmează să le colectăm din judeţul nostru şi din cele învecinate care va folosi drept combustibil pentru susţinerea flăcării, cărbune energetic de 6.000Kcal. Vom realiza o investiţie de două milioane de euro în vederea achiziţionării unei instalaţii de sortare, prin care să obţinem un cărbune din Valea Jiului de 6.000 Kcal.” , a spus direcorul general al CEH.

Pentru a realiza cele două grupuri de coincinerare s-au făcut demersuri, contactându-se mai multe firme interesate de aceste proiecte, urmând a se realiza şi o instalaţie de sortare şi prelucare primară a deşeurilor combustibile, în vederea transportului şi folosirii lor în cele două grupuri.

În ceea ce priveşte retehnologizarea minelor viabile, directorul CEH a precizat că în prezent este în curs de aplicare procedura de achiziţie de echipament minier.

“Am calificat un potenţial furnizor, urmează faza următoare, va fi depunerea ofertelor financiare şi în cel mult două luni, dacă se va ajunge la o înţelegere, se poate semna contractual”, a mai completat directorul Aurel Niculescu.  După aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi după discuţiile cu partenerii sociali, CEH are în vedere angajarea a 75 de persoane, din care 50 la Vulcan şi  25 la Lonea.

            Termoficarea – necesitate şi obligaţie

În cadrul conferinţei a mai fost atins şi subiectul delicat în ceea ce priveşte situaţia termoficării la nivelul Văii Jiului, singura soluţie de încălzire în viitorul apropiat, iar ADI înfiinţat în Valea Jiului trebuie să funcţioneze cu ajutorul administraţiilor publice locale şi numai dacă se vrea. “O astfel de investiţie pe partea de transport şi de distribuţie nu mai implică costuri aşa de mari şi lucrări de anvergură. Acum se merge pe ţeavă preizolată, exact ca şi cum am  băga un cablu electric, săpăm, am pozat, am astupat, l-am refăcut cu iarbă sau beton. Aceste sisteme sunt dotate inclusiv cu instalaţii de depistare a defectelor, dar nu cred că vor apărea curând, poate după 10-15 ani. S-a simplificat foarte mult sistemul de transport şi partea de distribuţie” , a spus directorul CEH.

L-a completat şi directorul termocentralei Paroşeni. “Sistemul de termoficare în Valea Jiului pe care dumneavostră l-aţi dezbătut ani de zile sub o formă sau alta, eu l-aş defini cu acordul dumneavoastră în mai mulţi termeni. Unu – NECESITATE, Doi –  OBLIGAŢIE, există două tipuri de obligaţie: o obligaţie contractuală a societăţii noastre şi una socială, cu un mare impact, cea care revine autoritătilor locale. A mai trecut un an, am realizat că au fost cîteva incidente majore dar fără implicaţiii deosebite, mă refer la avariile de la începerea iernii pe conducta principală de termoficare, pe care, cu greutate le-am depăşit şi am asigurat, fără reclamaţii, agentul termic. Cealaltă obligaţie pe care vreau să insistaţi dumneavoastră şi ne sunteţi de mare folos, este achitarea facturilor, procentul de achitare este între 20 şi 25 %, cu excepţia oraşului Lupeni, unde forma de administrare este juridică şi acolo plata energiei s-a făcut, practic în avans. Deci, când am dat drumul la sistemul de termoficare au plătit în avans pentru că aşa prevede legea. În celelalte două oraşe, problema persistă, s-a accentuat, este mult  mai rea decât în anii trecuţi şi ceea ce a spus domnul director general, termoficarea devine o necesitate. Promovarea  unei forme de administare unică, care să gestioneze sistemul de termoficare de la furnizare, transport, până la distribuţie şi urmărire în apartament şi urmărirea gradului de satisfacere a clienţilor, trebuie să o facem. De ce, fiindcă nu există altă formă alternativă. Degeaba ne îmbătăm cu apă rece, este o utopie să credem că stăm pe cărbune şi vom consuma gaz. Vor veni vremuri grele. Încercaţi să înţelegeţi că trebuie să ne valorificăm forţa de muncă pe care o avem, locală, să muncim să scoatem cărbunele, să-l ardem şi să producem energie termică şi electrică şi să ne satisfacem şi condiţiile de viaţă”, a conchis şi directorul termocentralei Paroşeni, ing. Doru Vişan.

Angella Dumitraşcu

 

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: