La 85 de ani, Palatul Cultural din Lupeni va reveni la ceea ce a fost odată

palat1  În luna aprilie a acestui an, Palatul Cultural  Minerul  a împlinit 85 de ani de la darea lui în funcţiune. Palatul, denumit în perioada interbelică Teatrul Minier, a fost  construit la iniţiativa Regelui Ferdinand, de către Societatea Anomină Română „Lupeni”.  Din 1927 şi până în anul 1948, când a fost confiscat şi naţionalizat de comunişti, pe scena acestei bijuterii arhitectonice ale acelor vremuri au concertat diferite orchestre camerale şi simfonice, artişti de renume mondial, etc. Din 1948, teatrul  s-a transformat şi în cinematograf. Sala mare de spectacole a fost remarcată de însuşi marele actor Constantin Tănase, a fost replica faimoasei Săli de Aur a Filarmonicii din Viena, a fost modificată cu timpul, pentru a da aspectul unui amfiteatru. După perioada comunistă, când a funcţionat  ca unitate de cultură pentru mineri şi pentru comunitatea lupeneană, Palatul a intrat într-un proces de degradare, fiind la un pas de a fi dărâmat.

Preluat de administraţia publică locală, s-au încercat mai multe variante pentru a fi dat în administrarea unor investitori. Soluţia cea mai bună au reprezentat-o fondurile europene şi după ce s-a realizat un proiect viabil, cu ajutorul deputatului Cristian Resmeriţă şi a altor factori decizionali, s-a reuşit obţinerea finanţării nerambursabile. Şi iată că, treptat, s-a reuşit reabilitarea şi modernizarea lui. Meritul este al meşterilor constructori de la Deva şi Haţeg, care dintr-o ruină, au transformat acest palat într-o bijuterie arhitectonică. Toţi cei care vor trece pragul Palatului Cultural vor rămâne impresionaţi de munca artistică a meşterilor în amenajări interioare.  După ce s-a făcut reabilitarea exterioară, pe ultima sută de metri a lunii decembrie s-a reuşit montarea geamurilor din lemn stratificat,  iar în prezent, constructorul lucrează în interior la ultimele lucrări de reamenajare.  Foaierul teatrului a  căpătat un nou aspect, s-au finalizat lucrările la instalaţiile electrice, canalizare şi apă. Teatrul beneficiază şi de un sistem inedit de încălzire, prin pardoseală. În sala mare de spectacol s-a lucrat până în prezent la tavane, se aşteaptă sosirea panourilor care vor asigura iluminatul, etc. Se vor păstra toate elementele de identificare locală, în sensul că stilul brâncovenesc al dotării acestuia,  aşa cum era el în perioada interbelică, nu va fi schimbat, iubitorii de artă urmând să fie întâmpinaţi într-un foaier modern unde vor avea loc diferite expoziţii, lasări de carte, spaţiul disponibil fiind pretabil pentru astfel de activităţi culturale.

Primarul Cornel Resmeriţă a rămas plăcut surprins să vadă transformările din ultima perioadă şi, personal, a inspectat modul în care decurg lucrările. „Pot să spun că vom avea, aici, la noi la Lupeni, poate cea mai frumoasă clădire care a păstrat elementele tradiţionale brâncoveneşti, că s-au împletit arhaismul şi modernitatea. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în reabilitarea acestui simbol al comunităţii noastre care va deveni, cu siguranţă, un centru activ de multiculturalitate”, a declarat primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: