La festivalul ,,Flori de Munte”, lupenenii au demonstrat că sunt cei mai buni

cadre didactice flori de munte      Proiectul educativ derulat sub denumirea „Flori de munte” este o activitate a unei echipe de dascăli inimoşi care au gândit o activitate „altfel” pentru elevii din tot judeţul. În spectacolul organizat în parteneriat cu Consiliul local Vulcan au fost cuprinşi 132 de elevi şi peste 40 de cadre didactice. Activitatea derulată a fost premiată de ISJ şi selectată printre primele zece activităţi de succes desfăşurate în cadrul săptămânii de activităţi extraşcolare, ajungând astfel în competiţia naţională desfăşurată de MEN. Ansamblul  folcloric „Mesagerii  iubirii” din Lupeni, coordonat de bibliotecara  Mariana Peptenaru,   de la Liceul Teoretic Mircea Eliade- Şcoala Gimnazială Nr.2,  a participat vineri 11. 04. 2014 la a patra ediţie a  festivalului  judeţean de folclor „Flori de munte” organizat de Consiliul local Vulcan cu o reprezentantă la secţiunea solişti 12-18 ani  (Popa Andreea Margareta – 15 ani) şi secţiunea  Ansambluri  dansuri  populare (cu 8 perechi de dansatori). Această ultimă secţiune le-a adus celor din ansamblu bucuria de a caştiga locul I, fără însă să neglijăm şi  prestaţia solistei care s-a descurcat foarte bine,  fiind la prima  ei participare la un festival de o asemenea anvergură.   Ansamblul „Mesagerii Iubirii”, fiind singurul  reprezentant  al Văii Jiului, a participat la secţiunea dansuri populare şi în faţa juriului, a prezentat o suită de dansuri de pe Mureş, dans care a atras atenţia juriului, oferindu-le astfel locul binemeritat.

            „Pentru noi, cei din ansamblu, câştigarea acestui premiu reprezintă enorm de mult mai ales că, pe de-o parte  sfârşitul anului 2013 ne-a adus o parţială schimbare de generaţie, prima generaţie după  nouă ani  luându-şi zborul spre porţile universităţilor. Iar pe de altă parte în toamna acestui an sărbătorim 10 ani de activitate, şi premiul acesta vine ca o încununare  a  efortului, determinării şi ambiţiei  noastre de a menţine şi depăşi de ce nu,  standardele impuse  de vechea generaţie de dansatori. Recunosc cu modestie că am reuşit să realizăm aceste lucruri,  în doar câteva luni. Activitatea noastră în aceşti 10 ani a fost una fructuoasă aducându-ne bucurie, atât mie ca şi coordonator,  cât şi  copiilor şi părinţilor  lor.  Îmi place să cred că, şi celor care ne-au văzut de-a lungul timpului pe scenă le-a plăcut,  pentru că,  am încercat să păstrăm vie tradiţia populară prin cântec, dans şi  costume tradiţionale, să le aducem celor veniţi aici în Valea Jiului din majoritatea zonelor ţării, un crâmpei din vatra  şi viaţa lor de mult lăsată. Acest lucru l-am încercat şi peste hotare,  în 2008,  într-o comunitate de români din Italia, la Fiumicino – la 40 de kilometri de Roma cu un program de colinde şi un obicei de nuntă  şi în 2011 la Istanbul- Turcia, cu proiectul „Mosteniri culturale”,  proiecte iniţiate de Fundaţia Altair – Bucureşti prin persoana d-nei Natalia Paraschivescu, cu speranţa de a trezi dorul de casă în fiecare român care ne-a văzut atât de tare, încât să revină în România.  Sperăm să fi reuşit”, a ţinut să declare coordonatoarea ansamblului, biblotecar Mariana Pepetenaru.

Încheiem,  nu înainte  de a-i nominaliza pe toţi cei „vinovaţi” de câştigarea premiului şi anume: Silaghi Monica clasa a IV-a, Buţerchi Bianca – clasa a V-a, Hoca Adonis – clasa a VI-a, Lungu Claudiu – clasa a VI-a, Bozea Diana –  clasa a VI-a, Făgaş Maria – clasa a VI-a, Işpan Miruna – clasa a VII-a, Foleanu Oana – clasa a VII-a, Lakatos Raul – clasa a VII-a, Buţerchi Bogdan – clasa a VIII-a, Chiţă Andreea – clasa a VIII-a, Martin Nicoleta – clasa a VIII-a, Guţu Cătălin – clasa a VIII-a, Aniţa Andrei – clasa a IX-a, Maxim Iosif Valentin – clasa a XI-a, Pintican Daniel – clasa a XI-a şi ultima dar nu cea din urmă Chiţă Oana – clasa a XI-a.

Felicitări trebuie să primească toţi iniţiatorii proiectului „Flori de munte”, cadre didactice de pe întreg arealul Văii Jiului: Maria Nicuţa, Maria Borţa, Mirela Iacob, Valentina Stroe, Violeta Hărănguş, Adriana Moldovan, Maria Petrescu, Cornel Băroi, Anton Carol Dietrich, Anca Nechita, Mariana Peptenaru, Ileana Alstani, Aurora Istratie, Cristina Bărbiţă, Mihaela Feier , unitatea acestora de nezdruncinat  demonstrând că dacă se vrea, se poate, iar tradiţiile şi obiceiurile zonei mirifice a Văii Jiului vor dăinui şi datorită strădaniilor depuse de aceste cadre didactice inimoase.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: