7000 lei pentru Nedeia de la Câmpu lui Neag

nedeie 1     Ca de fiecare dată, în a doua duminică după Sfintele Paşte, după ce se reîntorc de la biserică, momârlanii din Câmpu lui Neag se strâng în mijlocul localităţii pentru a sărbători tradiţionala nedeie.

Pentru a se respecta aceste tradiţii, în ultima şedinţă de consiliu, consilierii locali uricăneni au aprobat alocarea sumei de 7000 lei pentru amenajarea scenei şi pentru acordarea unor premii formaţiilor de dans care activează la Casa de Cultură şi pentru plata prestaţiilor artistice ale interpreţilor invitaţi.  Nedeia va avea şi o component religioasă.

Aşa cum se ştie, nedeile sunt tradiţionalele  sărbători câmpeneşti  specifice comunităţilor  de momârlani din Valea Jiului, unde participă întreaga suflare a satului. Prima nedeia păstorească a fost pentru prima data atestată documentar în anul 1373. Cert este că semnificaţia istorică a nedeilor se leagă de originea şi vechimea acestor obiceiuri, precum şi rolul lor în stabilirea legăturilor economice, matrimoniale şi culturale dintre românii de pe cei doi versanţi ai Carpaţilor, care înconjoară localiatatea. Cum nedeia se va desfăşura în 27 aprilie, cu siguranţă acest eveniment va fi în atenţia tuturor partidelor politice şi se pare, că la eveniment vor fi prezente şi importante personalităţi ale lumii politice româneşti.                 Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: