Pregătiri pentru masa de Paşte

masa de paste  Gospodinele pregătesc diverse mâncăruri pentru Sărbătorile Pascale. După bugetul fiecăreia, petroşănencele au în plan să prepare gustări tradiţionale. Fie că pregătesc mâncăruri pentru familie sau musafiri, gospodinele sunt dispuse să aloce între 100 şi 500 de lei pentru achiziţionarea alimentelor necesare.

Masa tradiţională de Paşte include preparate din carne de miel sau de ied, însă aceasta este înlocuită de unele femei cu cea de pui, ori altfel de carne care în general nu provoacă indigestii.

„Cam 100 de lei am de gând să cheltuiesc. Voi face o ruladă de pui, ciorbă, şi un cozonac„, a spus o femeie.

„Mie nu îmi place mielul, aşa că voi găti ceva uşor din pui, şi o prăjitură cu fructe. Probabil vreo 200-300 de lei mă vor costa alimentele”, a relatat o altă doamnă.

„Depăşim bugetul destul de mult, vreo 400-500 de lei va fi în total cheltuiala pentru că avem familie mare şi vor veni musafiri în vizită. Pregătesc drob, ciorbă de miel, şi ceva dulce”, a afirmat o petroşăneancă.

Femeile care nu au familie numeroasă susţin că vor cumpăra strictul necesar pentru reţetele culinare.

            „Cam 200-300 de lei ajunge, că sunt singură şi pentru mine e destul. Fac sarmale, ciorbă şi tort, ca să am şi cu ce să servesc rudele”, a spus o gospodină.

            „Eu nu voi folosi decât vreo 100 de lei, că plec în vizită, sunt invitată, şi nici nu am pe nimeni. Şi cum am diabet, o să prepar doar felul I şi felul II”, a precizat o bătrână.

Fie că vor opta sau nu pentru o masă îmbelşugată de Paşte, gospodinele vor avea pe masă diverse preparate tradiţionale, respectând astfel, după posibilităţi, tradiţiile de Sărbătoarea Învierii Domnului.

Adriana Trancă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: