Suma alocată pentru pacienţii cu epilepsie va creşte

banicioiu  Suma alocată pentru pacienţii cu epilepsie în acest an era insuficientă. În acest sens s-au primit mai multe sesizări, astfel că s-a decis creşterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei. Asta a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a spus că este interesat şi de confortul pacienţilor, deşi sunt multe probleme care trebuie rezolvate în timp foarte scurt.

„În momentul de faţă, ştiu că pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o sumă insuficientă. Am primit mai multe sesizări. Costurile sunt ridicate: pentru micro-intervenţii chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard de lei vechi. Evident că familia nu poate să acopere aceste costuri, iar statul trebuie să ofere soluţii. Voi creşte această sumă de la 2,66 milioane de lei, vom mări la 4,65 milioane, deci o creştere la 60 la sută. Sper să reuşim să acoperim costurile pentru toţi cei care sunt în această situaţie. Sper să fie primul an în care să îi cuprindem pe toţi. ştiu că sunt multe alte chestiuni, şi cele de medicaţie nouă”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax.

Bănicioiu a precizat că a aflat despre această problemă încă de când a ajuns în minister şi că era o „chestiune acută”.

În România sunt 200.000 de pacienţi care primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări, iar 40.000 continuă să aibă crize, în ciuda tratamentului de care beneficiază.

Epilepsia este cea mai frecventă tulburare neurologică gravă. Această maladie poate să apară la orice vârstă, însă cel mai frecvent este diagnosticată fie la vârste foarte mici, fie după 65 de ani.

Există şi un prag intermediar, în care epilepsia apare la oameni tineri, complicându-le astfel nu doar sănătatea, ci şi viaţa socio-profesională.

Adriana Trancă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: