Pelerinajul “Drumul Crucii” la Lupeni

        Zis-a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape viaţa şi-o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela şi-o va mântui. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri. Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere.

Municipiul Lupeni a găzduit anul acesta cea de-a XX – a ediție a Pelerinajului „Drumul Crucii” care a devenit deja o tradiție. Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a fost prezent și în acest an în mijlocul preoților și credincioșilor pelerini, săvârșind o slujbă de binecuvântare. În fiecare an, în Vinerea Mare, are loc în municipiul Lupeni  Pelerinajul „Drumul Crucii”, o tradiție începută în anul 1999, prin care se reiterează drumul parcurs de Mântuitorul spre Golgota, purtându-și în spate Crucea. La eveniment au participat mulți credincioși din această zonă, și nu numai, fiind un prilej de rugăciune și meditație la pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos.

Bucuria duhovnicească a credincioșilor care au participat a fost întregită și de posibilitatea închinării la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici, aduse de către părintele arhimandrit Ioachim, starețul Mănăstirii Lainici.

În faţa Crucii, adusă dis de dimineaţa de la Schitul unde este adăpostită peste an, s-au închinat mii de pelerini, dar şi politicieni şi oficialităţi judeţene şi locale. Au fost prezenţi primarii Lucian  Resmeriţă, Tiberiu Iacob Ridzi, Gheorghe Ile, senatorii Cristian Resmeriţă și Carmen Hărău, deputatul Laurenţiu Nistor, Natalia Intotero,  consilieri judeţeni şi locali.

Drumul Crucii a fost iniţiat de Emil Părău, după ce s-a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. Este singurul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja şi schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încrustate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota.

După Sfânta Liturghie, Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei le-a spus celor prezenţi „Slavă lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ajungem la ziua de astăzi în care să fim iarăşi împreună spre a-L lăuda pe Dumnezeu şi spre a-L ruga să binecuvânteze locurile acestea, să binecuvânteze viaţa noastră, ţara noastră şi lumea întreagă. În toată perioada postului mare aţi ascultat o rugăciune extrem de scurtă, dar frumoasă şi profundă „Doamne şi săpânul vieţii mele, duhul trândăvirii, al grijii de mâine, al iubirii de stăpâniri şi de a grăi în deşert, nu mi-l da mie, iar Duhul dragostei, dăruieşte-l mie, slugii Tale”. Vedem că, în această rugăciune frumoasă şi profundă sunt cuprinse câteva lucruri, Doamne şi stăpânul vieţii mele, să nu ni le dea nici nouă, cele spuse în rugăciune. Iubirea de stăpânire îl împinge pe om la tot felul de lucruri nepotrivite. Când omul doreşte să stăpânească cu orice preţ, când omul doreşte să supună pe toţi, atunci se îndepărtează de Dumnezeu. Iubirea de stăpânire a generat lupte şi războaie şi este aşa de mare şi periculoasă încât să ştiţi iubiţi fraţi şi surori că nimeni nu este scutit de această ispită, niciun om. Să ne uităm în jurul nostru şi vom vedea adesea oameni care-şi doresc să stăpânească într-un fel sau altul”.

În fruntea coloanei care a dus Crucea Mântuirii s-au aflat preoţi şi credincioşi. Acest pelerinaj religios a fost străbătut de mii de credincioşi. Pe parcursul traseului s-au făcut 14 opriri la cele 14 troiţe ridicate pe marginea drumului, preoţii citind din cele 12 Evanghelii. “Pentru noi, fiecare pas făcut în umbra Crucii, aşa cum se spune într-o veche priceasnă, înseamnă o povară mai puţin şi primim puterea binefăcătoare a simbolului divin, pentru cei care cred cu adevărat”, au spus mai multe femei care participau la procesiune.

Iniţiatorul acestui pelerinaj religios, Drumul Crucii, Emil Părău a ţinut să ne spună: “În anul 1996, în Straja, la cabana Montana de ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena s-au ivit primele semne Dumnezeieşti. În interiorul unui bec a apărut, din senin, o cruce. Şi, la un interval scurt de timp a mai apărut o cruce. Am stat de vorbă cu un călugăr care mi-a spus că în aceste locuri sunt sute eroi care au murit în primul Război Mondial, dar, care, nu sunt îngropaţi creştineşte. Şi m-am gândit să ridic o cruce chiar în vârful Straja şi un schit în memoria acestora. O singură dată în an, doar în Vinerea Mare credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi părinţi, care sunt încrustate pe cruce. Reconstituirea Drumului Crucii reprezintă pentru mine ca principal organizator, izbăvirea de păcate, deoarece, consider că toţi aceia care participă la refacerea drumului lui Cristos, sunt iertaţi de toate păcatele. Urcând pe Drumul Crucii putem să medităm de asemenea la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea tuturor păcatelor săvârşite de noi”.

Crucea de fier din Straja a fost ridicată de Emil Părău şi de minerii de la Lupeni pe 30 octombrie şi a fost sfinţită de stareţul mănăstirii Lainici. Participanţii îşi amintesc că aceasta s-a ţinut pe o vreme mohorâtă, dar atunci când a început slujba, cerul s-a luminat şi soarele a învăluit atmosfera. Din anul 2007 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 metri, pe pereţii căruia este pictat în întregime Noul Testament. Candela este mutată zilnic în dreptul sfântului prăznuit în calendar şi a devenit la rându-i un loc de pelerinaj. Pentru buna desfăşurare a evenimentului, administraţia publică locală împreună cu principalul organizator al pelerinajului religios au mobilizat Jandarmeria, Poliţia şi Crucea Roşie locală. Dumul Crucii nu a fost ocolit nici de această dată de incidente. Persoane care nu au mâncat, persoane vârstnice și unele, inconșiente, un băiețel  de nici doi ani, în cărucior,  au avut nevoie de ingrijiri medicale. Voluntarii Crucii Roșii  merită toată recunoștința dar și echipajul de profesioniști de la Salvamont Lupeni,  care și-au indeplint cu succes misiunea. S-a intervenit în șase cazuri mai grave, care au fost direcționate către spital.

“În calitate de arhipăstor, cu drag vă invit să trăiţi în lumină şi în iubire, să vă iertaţi duşmanii, precum ne cere Mântuitorul, să vă cultivaţi viaţa duhovnicească, să vă imunizaţi interiorul împotriva tuturor „ştirilor” care otrăvesc lăuntric, să vă fortificaţi întru discernământ, să culegeţi nectar cu mult folos, să vă zidiţi viaţa interioară şi să creşteţi în dragostea de Dumnezeu şi de semeni, precum ne invită Mântuitorul cel Înviat din morţi. Să ne bucurăm deci, împreună, în aceste zile de praznic al Învierii Mântuitorului, garanţia propriei noastre Învieri. Amin!”, a ţinut să  ne declare,  la finalul procesiunii Episcopul Gurie, al Devei şi Hunedoarei.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: