,,Aveam pretenţii la medalia de aur”

          daria visanescu  Şahista din Valea Jiului, maestra FIDE Daria Vişănescu, legitimată la Clubul de Şah Deva, a obţinut trei medalii de argint şi una de bronz la Campionatele Naţionale Individuale pentru copii, juniori şi tineret, la categoria U18 (sub 18 ani). Campionatele Naţionale Individuale pentru copii, juniori şi tineret (categoriile 8-20 ani) la şah clasic, rapid, blitz şi dezlegări s-au desfăşurat la Căciulata.

În competiţia de şah clasic, „Micuţa Kasparova” a învins-o pe câştigătoarea concursului, dar a fost trasă în jos până pe locul trei de o remiză şi un eşec cu adversare mai modeste. Corneliu Hotăran, preşedintele Clubului de Şah Deva, consideră că rezultatele obţinute de Daria sunt sub valoarea şi potenţialul ei, reprezentând o ratare.  „Pentru orice altă jucătoare, trei medalii de argint şi una de bronz ar fi fost un rezultat de excepţie. Pentru talentul extraordinar şi valoarea Dariei, aceste rezultate reprezintă o ratare, deoarece de la ea avem pretenţii la medalia de aur. Daria avea un fel de complex la Andreea Cosman, dar acum l-a depăşit şi a făcut erori cu alte jucătoare mai slab cotate. Dincolo de neatenţie şi ghinion, rezultatele de la această competiţie au suferit din cauza lipsei de pregătire. Ea pune un accent deosebit şi pe pregătirea şcolară, iar cele trei-patru ore pe care le alocă zilnic şahului sunt insuficiente. Clasarea doar pe locul trei la şah clasic va avea un impact negativ, deoarece în acest context, Federaţia Română de Şah nu îi va putea plăti deplasarea la campionatele europene şi mondiale din acest an. Oricum, clubul Medicina Timişoara va miza tot pe Daria la campionatele de senioare care vor avea loc peste două săptămâni şi poate atunci, ea se va revanşa”, a spus Corneliu Hotăran.

Daria a început perfect competiţia majoră a turneului, cea de şah clasic, câştigând în prima rundă partida cu Andreea Cosman (Elo 1877) de la CSS Nr. 1 Timişoara, jucătoare în faţă căreia a avut probleme la alte competiţii. Au urmat alte cinci victorii consecutive, până în runda a şaptea, când şahista din Petrila a remizat, surprinzător, din neatenţie, cu jucătoarea de categoria I Petruţa Moldovan (Elo – 1690) de la CSM Bucureşti. Daria a câştigat şi în runda a opta, însă în runda a noua (ultima) a gafat şi a fost învinsă de Andreea Cîrlig (Elo – 1793) de la CSM Craiova. Înfrângerea a costat-o nu doar pierderea titlului de campioană, ci şi a locului secund, astfel că ierarhia finală a fost: 1. Andreea Cosman – 8.0 puncte, 2. Andreea Cîrlig – 7.5 puncte, 3. Daria Vişănescu (Elo – 2076) – 7.5.  Marcată evident de ratarea de la şah clasic, Daria a suferit şi în competiţiile de şah rapid, şah blitz şi la dezlegări, unde s-a clasat de fiecare dată numai pe locul secund. La şah rapid, prima a fost Andreea Cosman cu 9.0 puncte, a doua Daria cu 7.0 puncte, iar pe trei s-a clasat Petruţa Moldovan cu 6.0 puncte. La şah blitz, s-a impus tot Andreea Cosman cu 8.5 puncte, Daria a fost pe doi cu 7.5 puncte, iar pe trei s-a situat Dariana Didiliuc (CSM Craiova) cu 7.0 puncte. În fine, la dezlegări a triumfat Dariana Didiliuc (CSM Craiova) cu 21 puncte, Daria Vişănescu a ocupat locul doi cu 20 puncte, iar medalia de bronz i-a revenit şahistei Raluca Brăcăcescu (Apa Nova Bucureşti) – 13 puncte.

Loredana JUGLEA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: