Concurenţa, factor de dezvoltare economică

dezsi  La conferinţa de la Deva, organizată de Attila Dezsi, inspector de concurenţă în cadrul Inspectoratului de Concurenţă Hunedoara, fost secretar general al guvernului şi prefect al judeţului Hunedoara s-a dezbătut rolul şi atribuţiile Consiliului Concurenţei în plan local. La conferinţă au participat reprezentanţi ai instituţiei, dar şi ai mediului de afa-ceri şi ai administraţiilor locale şi ai presei din judeţ.

„Putem să fim de ajutor şi agenţilor economici şi administraţiei. Dacă o firmă e tratată incorect constată că e victima unui cartel, este victima unei companii mai mari sau este abuzată, este nedreptăţită de administraţia locală, poate să ne ceară consultaţie. Avem acest avantaj  pe care alte ţări europene nu îl au, de a avea birouri teritoriale la nivelul fiecărui judeţ. Avem între unu şi patru oameni. Nu e mult, dar aceşti oameni fiind de-ai locului cunosc mai bine şi mediul de afaceri şi problemele administraţiei”, a declarat, vineri, la Deva, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Evenimentul face parte din seria noastră de evenimente în teritoriu fiindcă încercăm să popularizăm activitatea Consiliului Concurenţei. Datele pe care le avem ne indică faptul că este mai scăzut nivelul de cunoaştere a Legii concurenţei în rândul companiilor mici. Dacă multinaţionalele au departamente juridice sau consultanţă juridică de nivel ridicat fiindcă au resurse pentru aşa ceva, pentru firmele mai mici este mai greu să aibă acces la o consultanţă de un alt nivel. Încercăm să suplinim noi golul acesta mergând în întâmpinarea lor în ideea de a-i ajuta să nu greşească şi să ştie care sunt pârghiile pe care le pot folosi. Ne interesează mult ca ei să nu încalce legea din neştiinţă, să nu recurgă la înţelegeri anticoncurenţiale, fixare de preţ, împărţire de pieţe, comportamente care sunt în detrimentul consumatorului şi fac rău clienţilor lor. Sunt activităţi ilegale”, a mai spus Chiriţoiu.

„Consider că trebuie să mergem cu studii de caz ca să cunoască activitatea concretă şi să vadă cum funcţionează anumite speţe din Consiliul Concurenţei în special firmele mici şi mijlocii considerând că acest segment este cel mai mare aducător de venituri în România. Pe de altă parte trebuie să găsim resurse şi pentru broşuri care să arate posibilităţile de colaborare între autorităţi, firme private şi CC. În ultimii 2-3 ani activtatea este tot mai eficientă şi vizibilă şi vrem să o intensificăm”, a spus Gyerco Laszlo, consilier de concurenţă.

Potrivit lui Attila Dezsi, inspector de concurenţă la Inspectoratul de Concurenţă Hunedoara, a precizat că trei dintre municipiile hunedorene vor beneficia de consiliere din partea instituţiei.

„Am observat că situaţia privind concurenţa nu este cunoscută. Pe lângă aceasta trebuie să ştiţi că avem o colaborare excepţională cu foarte multe primării care doresc să afle ce înseamnă ajutorul de stat, să afle cum se face o schemă de ajutor de stat şi veţi vedea, în perioada următoare, cel puţin trei municipii care vor beneficia de consilierea noastră pe scheme de ajutor de stat”, a precizat Attila Dezsi.

Europarlamentarul Iuliu Winkler, invitat la dezbatere,  spune că politica UE în domeniul concurenţei nu are doar un caracter de supraveghere şi reglementare a competiţiei pe piaţa unică, ci este însoţită şi de instrumente de stimulare a economiei.

„Piaţa unică este însăşi esenţa existenţei UE care dă putere economică celor 500 de milioane de consumatori şi celor 28 de state membre. Fără o politică eficientă în domeniul concurenţei, piaţa unică nu-şi poate atinge întregul său potenţial. În cadrul reuniunii organizată la Deva, mesajul principal pe care l-am transmis s-a referit la nevoia cooperării   dintre Consiliul Concurenţei, autorităţile locale şi mediul de afaceri cu scopul obţinerii unei mai mari flexibilităţi în folosul şi pentru stimularea mediului antreprenorial”, a afirmat deputatul european.

El a arătat că printr-un dialog deschis,  printr-o mai bună colaborare cu autorităţile locale şi prin folosirea  instrumentelor stimulative ale politicii din domeniul competiţiei pot să se nască iniţiative benefice pentru mediul de afaceri local.

La Conferinţa de la Deva, care face parte dintr-o serie de evenimente pe care Consiliul Concurenţei le organizează în ţară pentru a populariza rolul şi atribuţiile acestei instituţii, a noilor modificări în abordarea ajutorului de stat şi a ajutorului de stat ca formă de sprijin al dezvoltării locale, au luat parte şi reprezentanţi ai instituţiei similare din Ungaria.(A.D.)

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: