Ministrul Turismului, Bogdan Trif, s-a întâlnit, marți, 26 martie, cu 30 de primari și reprezentanți ai localităților care au depuse, la acest moment, documentațiile de investiții ce se regăsesc în Masterplanul de Investiții în turism.
„Nu vrem să mai înregistrăm situații în care, proiectele de investiții să stagneze din cauza unor mici impedimente, acesta a fost scopul întâlnirii cu primarii și reprezentanții localităților pentru care există proiecte depuse la Ministerul Turismului. Avem bani deci, dar trebuie evitate blocajele alocării fondurilor din cauză că, fie nu sunt cunoscute modificările legislative, fie că un functionar nu-și face treaba la timp. Avem deja exemple pozitive în acest sens, respectiv de proiecte care au fost deblocate, cum ar fi tronsonul I al Pârtiei de la Câmpulung, Rarău I, cu o lungime de 2850 de m, proiect care a început în anul 2009, dar, pe care am reușit să-l terminăm anul trecut”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.
Potrivit oficialului, zonele cu potențial turistic se pot dezvolta cu bani de la minister dacă există implicare la nivelul autorităților locale. „Am simplificat procedura de evaluare a proiectelor astfel că, în prima etapă este nevoie ca UAT-urile să depună documentația până la stadiul de studiu de fezabilitate. Mergând mai departe, am inclus și posibilitatea ca proiectul tehnic să poată fi decontat de către Ministerul Turismului în limita a trei la sută, din suma alocată. Pentru a veni și în sprijinul autorităților locale pe teritoriul cărora se află resurse balneare, am crescut nivelul de co-finanțare pentru proiectele din aceste zone, ajungând la până 90% din costul total al proiectului. În 2019, 229 milioane de lei sunt prevazute exclusiv pentru investiții. Anul acesta fondurile prevăzute pentru investiții în cadrul bugetului Ministerului Turismului sunt cu 600% mai mari față de anul 2018″, a concluzionat ministrul Turismului Bogdan Trif, la finalul întâlnirii.
La aceste discuții a fost prezent și primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță care a prezentat un nou proiect de dezvoltare al stațiunii Straja, o continuare a vechiului proiect, intenția acestuia fiind de a transforma Pasul Vîlcan în cel mai mare domeniu schiabil din țară și din sud-estul Europei.
Angella Dumitrașcu
Lasă un răspuns