Clubul de Presă VALEA JIULUI va fi prezent la eveniment!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, va fi, luni, 25 februarie, în capitală, la cea de-a patra reuniune a Grupului parlamentar de control comun privind Europol (JPSG), fiind membră a JPSG, structură ce reprezintă o formă unică de control asupra funcţionării Europol de către Parlamentul European, împreună cu parlamentele naţionale.
Grupul parlamentar de control comun privind Europol reuneşte membrii parlamentelor naţionale şi pe cei ai Parlamentului European, în scopul realizării unui control ferm respectiv de supraveghere a activităţilor Europol, inclusiv asupra drepturilor fundamentale.
JPSG se întâlneşte cel puţin de două ori pe an. Întâlnirea este co-prezidată de Parlamentul European şi de ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de data aceasta România.
Agenda reuniunii importante de la Bucureşti, la care participă umanista Maria Grapini, include, discuţii în profunzime cu privire la subiecte precum constatările Boardului de cooperare al Europol, situaţia şi activităţile Centrului Europol pentru criminalitatea informatică şi Centrul Europol de combatere a contrabandei cu migranti, precum şi un discurs esenţial al comisarului pentru securitatea Uniunii – Sir Julian King. Articolul 88 din Tratatul European prevede o formă unică de control a funcţionării Europol de către Parlamentul European, împreună cu parlamentele naţionale.
La Bucureşti, luni, va fi prezent şi preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European – una dintre Comisiile din care face parte Maria Grapini – Claude Moraes, şeful delegaţiei PE la JPSG.
Europarlamentarul umanist va participa la discuţii legate şi de raportarea activităţilor Europol, din septembrie 2018 până în februarie 2019, Centrul european pentru criminalitatea informatică (EC3) – situaţia actuală şi raportul de activitate, inclusiv sprijinul împotriva falsificării mijloacelor de plată fără numerar, monitorizarea şi combaterea infracţiunilor dark web sau desemnarea reprezentantului JPSG la reuniunile Consiliului de administraţie al Europol.
Cele mai mari ameninţări la adresa securităţii sunt provocate de: terorism; traficul de droguri şi activităţile de spălare de bani la nivel internaţional; frauda organizată; falsificarea monedei euro; introducerea ilegală de persoane. Există însă şi pericole noi, care iau amploare, cum ar fi criminalitatea informatică şi traficul de fiinţe umane. Reţelele din spatele infracţiunilor comise în fiecare dintre aceste domenii profită imediat de orice ocazie nouă şi se adaptează măsurilor tradiţionale de aplicare a legii.
Angella Dumitraşcu