Îmbârligătorul Bebe Nica nu are reprezentativitate

         facsimil jurca raspuns  După ce a făcut tot felul de manevre şi presiuni la nivelul conducerii CEH, ameninţând cu mişcări sindicale, Bebe Nica, cunosut şi drept omul de încredere al PDL-ului pe vremea când cuplul Băsescu-Boc deţinea puterea absolută, a cam rămas cu buza umflată. Principala problemă a lui Bebe Nica este lipsa “cvorumului”, mulţi dintre minerii care au crezut la început vrăjelile lui Nica retrăgându-se din sindicatul Muntele pe măsură ce şi-au dat seama că acesta are un singur interes, şi anume, bunăstarea personală şi privilegiile staturului de lider sindical. Rămas fără numărul necesar de membri, el lider Bebeeeeee Nica va fi nevoit să se încadreze în prevederile legii şi să meargă la negocieri sub umbrela federaţiei sindicale la care este afiliat, ultima afiliere cunoscută fiind la Federaţia Mine Energie, organizaţia lui Marin Condescu.

Ca o paranteză, este bine ca minerii de la Lupeni şi Lonea să ştie că prin această afiliere, din cotizaţiile lor au susţinut financiar echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi alte mişmaşuri ale sindicaliştilor din Gorj, pentru care unii au fost chiar pe la DNA să scrie declaraţii. Din această asociere, câştigător a ieşit tot Bebe Nica care, pe lângă maşină, diurnă pentru deplasări, pontaje subteran fictive, primea la fiecare meci al Pandurilor un anumit număr de bilete la oficială pe care le împărţea cu unii dintre ciracii săi fără ca minerii să aibă habar de aşa ceva. Închizând paranteza, dacă se va respecta legea, negocierile  pentru noul CCM la nivel de CEH se vor desfăşura cu participarea tuturor organizaţiilor sindicale din cadrul unităţii.

Această modalitate de desfăşurare a negocierilor a fost clarificată de către Direcţia de Dialog Social din cadrul ministerului Muncii care, drept răspuns la solicitarea liderului minerilor de la Livezeni, Adrian Jurca, au trimis următorul răspuns pe care vi-l prezentăm în facsimil. Din acesta rezultă fără dubiu că Bebe Nica nu are nici un drept să se erijeze în reprezentantul tuturor sindicaliştilor de la CEH, sarcina negocierilor căzând între conducerea CEH pe de o parte şi reprezentanţii sindicatelor afiliate la anumite federaţii sindicale reprezentative în sectorul de activitate din care face parte unitatea. Până la data redactării articolului nici unul dintre sindicatele din CEH nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi declarat reprezentativ, (votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor), motiv pentru care aceste negocieri au început deja în termenul legal, în data de 25 martie, cu participarea reprezentanţilor administraţiei şi a sindicatelor din CEH. Acest lucru este benefic în primul rând pentru angajaţii Complexului, care vor fi reprezentaţi direct de liderii pe care şi i-au ales iar marja de manevră a lui Bebe Nica va fi substanşial limitată. La fel ca şi deserviciile pe care acesta le-ar putea aduce intereselor minerilor, cum a mai făcut cu ceva vreme în urmă când, semnând unilateral un act adiţional la presiunile stăpânilor săi din PDL, i-a lăsat pe disponibilizaţi fără plăţile compensatorii, aceştia trebuind să iasă în stradă la minus 15 grade pentru a-şi obţine drepturile.

Surse din cadrul Complexului ne-au dezvăluit că, aflând că nu este considerat unicul reprezentant al angajaţilor, Bebe Nica s-a dat cu curu de ciment şi a părăsit val-vârtej sala, proferând tot felul de ameninţări la adresa conducerii Ceh şi a celorlalţi lideri de sindicat prezenţi. Acest lucru demonstrează încă o dată caracterul acestui individ care habar nu are ce înseamnă o negociere, considerând că legalitatea unui asemenea document este facultativă, primând forţa şi ameninţările. Poate Bebe Nica nu ştie, dar înregistrarea unui asemenea document de maximă importanţă pentru angajaţii CEH depinde în primul rând de respectarea legalităţii, orice abatere putând duce la refuzul ITM de a-l înregistra şi implicit de a produce efecte juridice pentru părţile semnatare. Unii spun că plecarea intempestivă a lui Bebe Nica ar fi în legătură cu pontarea cartelei pe care a uitat să o lase să i-o ponteze altcineva, dar treaba este mult mai srioasă, mişcarea făcând parte dintr-o regie bine pusă la punct pentru a agita minerii şi a provoca convulsii în Valea Jiului.

Cum era de aşteptat, minerii nu se mai uită în gura unuia ca Bebe “Carabină” Nica şi îşi văd de treabă pentru a-şi lua salariile pe care cu siguranţă nu Bebe Nica le va plăti în cazul în care se vor lăsa păcăliţi şi nu vor intra în subteran. Oricum, bebe Nica nu va pierde prea mult, salariul de la mină fiind un mizilic, aşa cum a fost şi pentru foştii lideri, Miron Cozma, Vasile Savu sau Zoltan Lacatas, fostul lider şi deputat Vasilae Savu fiind chiar condamnat penal pentru fraudarea banilor din cotizaţiile minerilor.

În schimb, pentru minerul care trăieşte exclusiv din salariu, manevrele lui Bebe Nica sunt foarte periculoase şi pot avea urmări dezastruoase atât pentru Ceh ca entitate economică cât şi pentru fiecare miner în parte. Dar, după cum am precizat, nimeni nu se mai ia după scenele de operetă ale lui Bebe Nica, acesta fiind izolat de mişcarea sindicală şi cu şanse reduse de a reuşi în demersul său de a provoca un scandal din care să iasă salvator, călare pe un cal alb. Mai ales că la mină nu se mai folosesc cai de prin anii ‘50, iar cei care erau folosiţi nu avea nici unul culoarea albă ci aveau culoarea cărbunelui, culoare pe care Bebe Nica a uitat-o de când nu a mai văzut mina.

Andrei VLAD

 

 

 

 

2 comments

  1. Valter COJMAN spune:

    O mare parte din mineri nu au crezut in vrajelile lui dar au trebuit sa ramana sau sa se in scrie in sindicatele lui din cauza represaliilor la care erau supusi minerii de catre sefi, incepand de la maistrii si pana la directorul general… stiu asta din proprie experienta. Deci, o mare parte din membrii sunt membrii ai sindicatului „Muntele” DE FRICA… In rest Bebe Nica este obisnuit cu ilegalitatile… Oare mai stie cum se intra in mina… Cred ca are vreo 12 ani de cand nu a mai prestat sut, efectiv, in mina… Oricum minerii isi merita soarta… Pacat!

  2. Pista spune:

    Cum face cum nu face Nica asta imparte functii prin CEH dupa plecarea lu Andronache. Apropo, cum sa mai stea cineva in fruntea unui colos in pragul falimentului si plin de datorii. Cred ca Andronache a stiut el de ce a plecat. Astia ce vor veni de acum incolo vor veni sa imparta fierul vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: