Postul Paştelui din 2019 începe luni, 4 martie, şi se încheie în dimineața zilei de duminică, 28 aprilie, când va avea loc Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie. Dezlegarea de pește va fi luni, 25 martie, de Bunavestire şi duminică, 21 aprilie, de Florii. În Săptămâna Mare se mănâncă numai seară, pâine și apă. Iar în Vinerea Mare se ține post negru.
Postul Paștelui este perioada în care ne stăpânim poftele trupeşți şi să ne căim pentru faptele noastre, nu este doar o abstinență de la mâncare.
Duminică, 3 martie 2019, este lăsată secului de carne (Duminică Înfricoșătoarei Judecați). Timp de încă o săptămâna, creștinii mai au voie să consume brânză. Peste o săptămâna, duminică 10 martie 2019, este lăsată secului de brânză. Din acest moment începe Postul Paștelui 2019, ce va dura până sâmbătă, 27 aprilie 2019. Duminică, 28 aprilie 2019, este prima zi din Paștele Ortodox.
Postul Paștelui 2019. Dezlegări la pește
Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai blând și are multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru. Zillele în care se da dezlegare la peste sunt luni, 25 martie (Bună Vestire) și duminică, 21 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile).
Postul Paștelui este un îndemn spre spiritualitate, milostenie, lecturi din Biblie și alte cărți duhovnicești. Credincioșii trebuie să se spovedească în timpul Postului Mare pentru a se pregăti pentru Împărtășanie.
În Postul Paștelui NU se fac nunți.
Postul Paștelui 2019 – Rugăciune de spus în Postul Mare
Doamne Dumnezeule și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grairii în deșert nu mi-l da mie.
Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău.
Așa Doamne, Împarate, dăruiește-mi că să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor.
Lasă un răspuns