Lucrări ample în municipiul Lupeni cu finanţare europeană, proiecte ce vor fi finalizate în 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA La proiectele majore care se derulează în municipiul Lupeni şi  care se realizează pe fonduri europene se lucrează mult şi bine. Acestea vor schimba din temelii imaginea oraşului, mare parte din aceste proiecte reprezentând munca asiduă a compartimentului care a căutat necesităţile comunităţii locale şi cu ajutorul fondurilor prin POR s-a realizat accesarea unor fonduri importante, care au şi vor avea un impact deosebit asupra   populaţiei. Printre proiectele  care urmează să fie finalizate anul acesta  se află  şi cel care vizează realizarea infrastructurii rutiere,  reabilitarea,  modernizarea de  străzi şi poduri urbane, şosea de centură, un proiect  în valoare de 33.199, 83 lei şi care este realizat în proporţie de 95%.  Profitând de vremea excelentă, constructorii au asfaltat în luna decembrie şi strada într-unul dintre cartierele oraşului în care nu s-au mai făcut investiţii de mai bine de 20 de ani şi s-au făcut lucrări, respectiv pe strada Tusu şi la podul de la Tusu. Vor  începe lucrările de pe strada Mierleasa şi alte străzi cuprinse în proiect. Zilele trecute au fost finalizate şi lucrările  de  montare a parapetului pe şoseaua de centură, care contribuie la asigurarea protecţiei conducătorilor în trafic.

Servicii medicale la standarde europene

             Un alt proiect major care se derulează în municipiul Lupeni,  este cel care vizează îmbunătăţirea calităţii şi ridicarea la standarde europene a serviciilor medicale din cadrul Ambulatoriului spitalului lupenean, cu implicaţii majore asupra gradului  de sănătate  acordat cetăţenilor din zona de vest a Văii Jiului. Grupul ţintă al acestui proiect de reabilitare, modernizare şi echipare cu aparatură de specialitate al Ambulatoriului integrat Spitalului Municipal Lupeni este întreaga populaţie a Văii Jiului, cât şi pentru acele persoane care se află în tranzit prin zona noastră, turişti, care, dintr-un motiv sau altul, au nevoie de servicii medicale.  Valoarea totală a proiectului se ridică la 19.715.000 lei şi a fost realizat în proporţie de 75 la sută.  În prezent se lucrează în  interiorul ambulatoriului, au fost montate noile geamuri termopan, se fac recompartimentări şi noi lucrări de  amenajări interioare, reabilitarea compartimentelor prin asigurarea unui confort sporit aşa cum prevăd actualele standarde europene.  Iar pentru asigurarea energiei electrice în curtea interioară a spitalului au fost montate panouri fotovoltaice care vor deservi ambulatoriul de specialitate.

Investiţie în educaţia tinerei generaţii

În imediata apropiere a spitalului lupenean un nou obiectiv major care-i va deservi în special pe tinerii cetăţeni ai municipiului Lupeni, este grădiniţa de pe strada Parângului. Aici, constructorul va termina până la finele acestei săptămâni  acoperirea în totalitate a acoperişului grădiniţei cu tablă Lindab, meşterii constructori lucrează la izolarea termică a clădirii iar alţii, în interiorul grădiniţei realizează lucrări la reţelele electrice, termice, canalizare şi apă.    De săptămâna viitoare, se va trece la realizarea lucrărilor de amenajări interioare, realizarea grupurilor sanitare, etc. Lucrările se află în grafic şi până la finele anului, dacă şi   timpul va permite, cei mici, se pot muta în casă nouă.

Cultura a format şi va forma caractere

Un alt proiect care va fi finalizat anul acesta îl reprezintă  reabilitarea Palatului Cultural, proiect care are o valoare de 9.374.664,03 lei şi este realizat în proporţie de 90%. După ce s-a făcut reabilitarea exterioară, pe ultima sută de metri a lunii decembrie, s-a reuşit montarea geamurilor din lemn stratificat, iar în prezent, constructorul lucrează în interior la ultimele lucrări de reamenajare.  Foaierul teatrului a  căpătat un nou aspect, s-au finalizat lucrările la instalaţiile electrice, canalizare şi apă. Teatrul va beneficia şi de un sistem inedit de încălzire, prin pardoseală. În sala mare de spectacol s-a lucrat până în prezent la tavane, se aşteaptă sosirea panourilor care vor asigura iluminatul, etc. Se vor păstra toate elementele de identificare locală, în sensul că stilul brâncovenesc al dotării acestuia,  aşa cum era el în perioada interbelică, nu va fi schimbat, iubitorii de artă urmând să fie întâmpinnaţi într-un foaier modern unde vor avea loc diferite expoziţii, lansări de carte, spaţiul disponibil fiind pretabil pentru    astfel de activităţi culturale. Sala de spectacole va fi una la standarde europene, va dispune de aparatură şi dotări de ultimă generaţie, necesare unei asemenea locaţii şi se are în vedere, organizarea aici a unor spectacole de teatru, revistă, spectacole susţinute de elevii de la şcolile din municipiul Lupeni şi nu numai. Administraţia publică locală a municipiului Lupeni are deja în plan organizarea unor festivaluri sau evenimente culturale, care vor deveni emblematice pentru activitatea culturală de pe întreg arealul Văii Jiului şi nu numai.

“Anul acesta avem în vedere finalizarea proiectelor începute, marea lor majoritate  fiind realizate pe fonduri europene. După cum vedeţi se desfăşoară lucrări ample în muncipiul nostru. Mă bucur că am reuşit să oferim şi finanţarea necesară lucrărilor. Avem multe investiţii care se derulează, iar cetăţenii şi cei care ne vor fi ospeţi vor vedea schimbările majore de care va beneficia oraşul şi comunitatea noastră. Sper să finalizăm şi construcţia grădiniţei de pe strada Parângului care este extrem de necesară pentru copiii din această zonă importantă a municipiului nostru. Dacă vom avea banii necesari avem în plan începerea lucrărilor de reabilitare a Cinematografului Cultural,  să finalizăm  lucrările de introducerea gazului metan, reparaţii capitale la grădiniţa de la piaţă, alimentare şi reţea de canalizare în staţiunea Straja, reabilitare reţele termice exterioare aferente punctelor termice, precum şi multe alte investiţii necesare şi utile pentru comunitatea noastră, pe care le dorim a fi realizate,  unele cu bani europeni, altele cu bani de la bugetul local, ori prin alocări de la bugetul naţional”, a ţinut să declare primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă.

Elena DRAGOMIR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: