Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, la ora bilanţului

          Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea a celor 39 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2018, an în care serviciile salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 300– 650 de salvamontiști, zilnic, în cele cca 130 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine.

In anul 2018 salvamontiștii au fost solicitați să intervină la 5.919 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical(+13% față de anul 2017), acțiuni în care au fost salvate un număr de 7.066 de persoane(+ 8%).
Dintre aceste acțiuni, un număr de 3.790 de intervenții au avut loc în sezonul de iarnă (+34%), 3.144 pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă(+47%), 646 acțiuni iarna(-6,9%), în afara domeniilor schiabile, restul de 2.129 acțiuni înregistrându-se în sezonul de vară(-11,7%). Dintre acestea, 2.358 cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD(+17%), 31 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV(+14%), iar 38 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală(-13,6%).
Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, intervenind și la peste 110 evenimente montane, ca resursă de sprijin, sau în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.
De asemenea, au fost realizate peste 70.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
În anul 2018 serviciile salvamont au asigurat asistență de specialitate la un număr de peste 400 competiții sportive cu caracter montan fiind asistați peste 200.000 de concurenți.
Prin Dispeceratul National Salvamont s-au primit 4.350 de apeluri, direct sau prin SNAU 112 , care anunțau accidente montane, 535 de apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație in zona montana si 6.618 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montana.
Față de anul anterior, numărul de accidente montane produse este mai mare cu 12,98% , acest lucru datorându-se faptului că numărul turiștilor la munte este în continuă creștere, efect al revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activități montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură, precum şi a apariției de competiții sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start.             In anul 2018 structurile Salvamont din întreaga țară au participat la un număr de peste 40 de intervenții în afara zonei montane, ca resursă de sprijin, alături de echipajele ISU- SMURD sau Ambulanță și la 46 de exerciții organizate de către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență cu teme diverse: accident aviatic, avalanșe, cutremur, incendii, accident feroviar, inundații, etc.
Pe linie de formare profesională un număr de 96 de candidați salvamont proveniți din centrele locale și județene de formare profesionala, au parcurs diverse etape de pregătire finală în Centrul Național Salvamont.
In anul 2018 și-au finalizat stagiile de formare și au susținut examenul de atestare ca salvator montan 42 de cursanți și și-au susținut examenul de reatestare profesională, obligatoriu la fiecare trei ani, un număr de 224 de salvatori montani.
În ambele etape, iarnă și vară, de pregătire finală , organizate nivel național, modulul de formare și evaluare medicală a fost susținut cu lectori/formatori din cadrul sistemului de formare SMURD, urmărindu-se astfel o primă etapă în uniformizarea sistemului de pregătire și formare, iar cca 30 de salvatori montani au urmat cursurile de pregătire ca paramedici, nivelul I sau II, în centrele de formare ale SMURD ale ISU.
De asemenea, au fost organizate 6 acțiuni de pregătire a salvatorilor montani pentru lucrul cu elicopterul la sol, respectiv semnalizare, apropiere/urcare/coborâre din aparat cu motoarele in funcțiune, legarea sarcinii sau a salvatorului, transferul în elicopter al tărgii cu accidentatul.
Pe linia pregătirii unităților de intervenție canine la avalanșă, au fost organizate două stagii de formare și evaluare pe plan național, fiind brevetate două noi unități de intervenție și reatestate unsprezece, iar trei 3 unități de intervenție canine participând la stagii de perfecționare în Italia.
În anul de referință unitățile canine de intervenție în avalanșă au participat la acțiunile de căutare a victimelor din avalanșele din Călimani și Bucegi.
Delegații structurilor salvamont au participat la Congresul internațional al Federației Salvatorilor pe pârtii de schi FIPS desfășurat în luna ianuarie, la Sochi în Rusia și al Congresul mondial al Salvatorilor alpini CISA IKAR , desfășurat in luna octombrie la Chamonix in Franța, acțiune la care, în delegația Salvamont România, a fost cooptat și un delegat din partea IGAV.
În cursul anului 2018, printr-un program inițiat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani, echipele salvamont din întreaga țară au avut posibilitatea să își completeze necesarul de materiale de intervenție și de salvare la un preț subvenționat prin sprijinul acordat de un sponsor al activității Salvamont. Astfel, echipele au putut să achiziționeze la prețuri foarte accesibile căști și hamuri pentru salvarea aero, trolii cu acționare cu acumulatori și, poate cea mai importantă achiziție, peste 400 de saltele, atele si coliere cervicale, cel mai nou și modern model de pe piața de profil, cu dublu sistem de imobilizare, vacuumatic și compresie.
În urma numărului mare de evenimente produse la începutul sezonului de iarnă 2018-2019, Salvamont Români a emis 100.000 de fluturași cu reguli de comportament atât în zona alpină cât și pe domeniile de practicare a sporturilor de iarna, ce au fost distribuiți gratuit prin punctele de vânzare a cartelelor pe mijloacele de transport pe cablu, prin centrele de închiriere a echipamentului sportiv, prin punctele de informare și structurile de primire turistică.
Activitatea de salvare montană s-a desfășurat la un nivel foarte bun, echipele au reușit să facă tuturor solicitărilor, consiliile județene și cele locale acordă o atenție din ce în ce mai bună acestei activități, iar serviciile se reorganizează și își măresc și perfecționează permanent structurile de intervenție.
Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

 

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: