Asociația Municipiilor din România solicită alocarea unei treimi din bugetul național pentru funcționarea administrației publice și dezvoltarea comunităților locale. O astfel de măsură ar fi în acord cu realităţile europene, unde alocările către autorităţile locale ajung între 30-60% din bugetele naţionale, în deplină concordanță cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale.
”Solicităm ca în Legea bugetului de stat pentru anul 2019, să fie prevăzută compensarea pierderilor pe care le înregistrăm în aceste luni, în condițiile în care din cauza neaprobării legii bugetului, în lunile ianuarie și februarie cota din IV alocată va fi de 41,75 %. Solicităm Guvernului României finalizarea în procedură de urgență a Codului finanțelor publice locale, prin stabilirea și includerea în acesta a prevederilor privind alocările din bugetul de stat ce revin UAT-urilor, o astfel de măsură asigurând predictibilitate în construcția bugetelor locale multianuale”, se arată în adresa înaintată Ministerului Finanțelor.
Totodată, aceștia au participat la o întâlnire cu ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici. Nu s-a ajuns la un acord privind cotele ce urmează să revină autorităților locale în bugetul de stat pe 2019 şi pentru acest lucru AMR a solicitat o întâlnire cu primul ministru Viorica Dăncilă și alocarea unei treimi din bugetul național către autoritățile locale.
O astfel de măsură este în acord cu realitățile europene, unde alocările către autoritățile locale ajung (în unele state chiar depășesc) 60% din bugetele naționale, în deplină concordanță cu prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, ratificată de România încă din 1997.
Angella Dumitrașcu