Prelungirea acordării ajutoarelor de stat pentru producția de cărbune, susţinută în plenul Parlamentului European

          Miercuri, 28 noiembrie,  în plenul Parlamentului European, europarlamentarul român Claudiu Ciprian Tănesescu a susținut o pledoarie în favoarea prelungirii dincolo de data de 31 decembrie 2018 a cadrului legal actual privind acordarea ajutoarelor de stat pentru producția de cărbune.

             „În luna septembrie, Guvernul României și Confederația sindicală Meridian, o importanta confederație sindicala din Europa, au dat publicității o declarație comună despre necesitatea unei tranziții energetice juste în Valea Jiului și în alte regiuni miniere carbonifere din UE. Documentul cere Comisiei Europene prelungirea dincolo de data de 31 decembrie 2018 a cadrului legal asigurat, privind acordarea ajutoarelor de stat pentru producția de cărbune. Încetarea activităților în minele de cărbune nu se poate face decât cu îndeplinirea tuturor obligațiilor pe care unitățile miniere le au față de salariați și de comunitate, pentru protecția mediului înconjurător sau pentru protejarea intereselor strategice ale statelor membre în utilizarea judicioasă a resurselor care sunt deja deschise și în exploatare. Astfel, pentru a evita o criză majoră în zone precum Valea Jiului, pe multiple planuri, de la cel social – la cel ecologic, este impetuos necesar ca factorii responsabili din Comisia Europeană să privească atenție demersurile Guvernului României și să răspundă pozitiv cererii de prelungire a cadrului juridic Deciziei Consiliului nr. 787 din 2010. Măsura cerută are avizul Comitetului Economic și social European și nu intră în contradicție nici cu obiectivul Comisiei Europene, ca până în 2050 Uniunea Europeană să nu mai aibă nevoie să utilizeze combustibili fosili pentru producerea energiei”, a precizat în intervenţia sa, eurodeputatul social-democrat Claudiu Ciprian Tănesescu
Confederaţia Sindicală Natională MERIDIAN consideră că acest tip de intervenții punctuale au un rol deosebit de important în soluționarea unor probleme concrete cu care se confruntă comunitățile locale din România.
Îi mulțumim domnului europarlamentar Claudiu Ciprian Tănăsescu, precum și domnului Silviu Molnar, asistent la Parlamentul European, pentru faptul că sunt interesați de soarta comunităţilor din România și pentru că se implică la nivel european în adoptarea unor măsuri care să permită o tranziție energetică justa în regiunile miniere carbonifere din Uniunea Europeană. M.S.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: