La Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni, ”Spovedania unei țări”

            Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” Petroșani, în an centenar când sărbătorim 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România, vă invită Duminică, 2 Decembrie 2018, începând cu ora 18.00, la Palatul Cultural Lupeni, la un spectacol dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI.

Intrarea este pe bază de invitații, care pot fi achiziționate de la Palatul Cultural, zilnic intre orele 10,00-13,00.
Unire, unitatea naţională românească, visul de veacuri al acestui popor atât de încercat de vremuri. Oameni destoinici, de-a lungul timpului au făcut paşi pentru atingerea acestui nobil ţel, oameni talentaţi au pus în cuvinte acest simţământ atât de înălţător. Sărbătorirea Centenarului României, pe lângă un omagiu plin de bucurie, trebuie să fie și un motiv de reflecție, dar mai ales de conștientizare că e de datoria noastră să refacem ceea ce au pus în operă românii în ziua de grație 1 Decembrie, a anului 1918.

Cuvintele lui Nicolae Titulescu, rostite la Ploiești, în 3 mai 1915, la întrunirea Acțiunii Naționale, în chestiunea Ardealului, adaptate la anului 2018, prin înlocuirea Ardealului cu Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței, trebuie să răsune în mințile și inimile oricărui om care simte românește!

            „Problema care se pune azi României, e înfricoșător, dar simplu; sau România pricepe datoria pe care i-a creat-o evenimentele în curs, și-atunci istoria ei abea începe, iar viitorul ei va fi o răzbunare prelungită și măreață a umilințelor ei seculare; sau România, mioapă la tot ce e „mâine”, cu ochii mari deschiși la tot ce e „azi” nu pricepe și înlemnită stă pe loc, și atunci istoria ei va înfățișa pentru vecie exemplul unic și mizerabil, al unei sinucideri viețuite. Din împrejurările de azi, România trebuie să iasă întreagă și mare!
România nu poate fi întreagă fără Ardeal!” (Nicolae Titulescu – 3 mai 1915)

La Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc:

            Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

Spectacolul „Spovedania unei țări” – regia Constantin Radu Tudosie, asistent regie Irina Bodea – Radu, scenografia Eliza Labancz. Vă așteptăm!

Deci, la 100 de ani de la Marea Unire, trebuie să știm că, România nu este întreagă fără Basarabia și fără nordul Bucovinei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: