La mulţi ani, Armatei Române!

           Din 1830, anul înfiinţării Armatei Române moderne, şi până în anul 1951, în tradiţia românească, nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi acestei instituţii fundamentale a statului român. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă (1877-1878), Armata Română a participat anual la manifestarile prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale.

Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversara, ziua de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca ziua în care, ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei. După 23 august 1944, România a avut o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite.

Armata Română trebuia să contribuie la efortul de război al aliaţilor cu peste 12 divizii de infanterie, conform articolului 1 al Convenţiei de Armistiţiu (semnată la 12/13 septembrie 1944), dar, aceste forte au crescut constant, în pofida dificultăţilor întâmpinate în cooperarea militară româno-sovietică. După 23 august 1944, Armata Română a alungat trupele germane de pe teritoriile controlate de statul român, ducând lupte în care au căzut 5.048 soldaţi inamici şi au fost luaţi 56.455 de prizonieri. A fost realizată apărarea strategică a graniţelor şi a liniei de demarcaţie romano-ungare din Crişana şi Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Victoria asupra trupelor germane şi ungare a fost câştigată de 525.702 soldaţi, preţul plătit fiind de 58.330 morţi, răniţi sau dispăruţi în luptă. Cele consemnate mai sus, evidenţiază faptul că Ziua Armatei este legată efectiv şi afectiv şi de Transilvania, leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului roâan, de obiectivele şi sentimentele Armatei Române, care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate, integritate teritorială.

Înainte de a fi o sărbătoare a militarilor, trebuie precizat faptul că Ziua Armatei Române este o sărbătoare a tuturor românilor, adunaţi în jurul intituţiilor fundamentale ale ţării. La mulţi ani, militari români! Dumnezeu să călăuzească paşii militarilor care apără interesele ţării, La mulţi ani şi vouă, foşti militari ai Armiei Române!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: