MICIA REDIVIVA

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, organizează în perioada 25-26 octombrie 2018, prima ediţie a Simpozionului Ştiinţific Naţional – Micia Rediviva.

La această manifestare ştiinţifică, de organizarea căreia se ocupă specialişti din cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (dr. Marius Barbu, Costin Ţuţuianu, Ioana Barbu) şi al Muzeului Naţional de Istorie a României Bucureşti (dr. Mihaela Simion-responsabil ştiinţific şantier arheologic Micia, dr. Decebal Vleja, dr. Ionuţ Bocan), vor fi prezentate în jur de 20 de lucrări ştiinţifice, susţinute de cercetători de la principalele muzee din ţară.

Micia Rediviva se doreşte a fi un bun prilej pentru aducerea în atenţia specialiştilor, dar şi a publicului larg, a unui important sit arheologic situat în comuna Veţel, jud. Hunedoara. Micia a reprezentat unul dintre cele mai însemnate centre ale Daciei Romane, ansamblul locuirii de aici compunându-se dintr-o fortificaţie patrulateră construită încă din timpul lui Traian, alături de care s-a dezvoltat, pe parcursul secolelor II şi III d. Chr, o aşezare civilă înfloritore. Ca urmare a poziţiei geo-strategice şi comerciale importante, dar şi datorită resurselor minerale şi petrografice aflate în apropiere, Micia a prosperat, comunitatea de aici devenind din ce în ce mai numeroasă, activităţile acestor oameni lăsând urme arheologice pe o suprafaţă de mai multe zeci de hectare, menţionează arheolog dr. Marius Barbu, coordonatorul simpozionului.

Deschiderea evenimentului a avut  loc joi, 25 octombrie 2018, ora 10.00, la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, clădirea Magna Curia, Sala şemineului.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: