În conferința de presă, organizată joi, 27 septembrie, de senatorul CRISTIAN RESMERIŢĂ s-au abordat mai multe subiecte. Viitorul CEH este încă unul incert… datoriile sunt foarte mari şi se așteaptă veşti de la Bruxelles dacă se va prelungi activitatea de exploatare la minele din LUPENI şi Lonea.
”Pentru prima dată de când sunt parlamentar, am primit un raport detaliat cu privire la stuația Complexului Energetic Hunedoara, care a fost prezentat în cadrul dezbaterilor de la Comisia pentru Energie din Senat, la începutul acestei săptămâni. Voi face public acest document, pentru că toată lumea trebuie să cunoască realitatea. Ce pot să vă spun este că situația CEH este acum una dezastruoasă”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.
Senatorul Cristian Resmeriţă a făcut o analiză pertinentă legată de situația datoriilor istorice și a venit cu veşti bune. Chiar dacă vor pleca oameni din sistem prin disponibilizări, alte 65 de angajări se vor face la minele de cărbune din Valea Jiului, deoarece la front au ajuns să lucreze doar doi oameni şi nu este un lucru normal… este în pericol siguranța minerilor… ”Sunt disponibile 65 de locuri de muncă pentru personalul direct productiv, pe care-i va angaja de urgență CEH, la minele Vulcan și Livezeni, pentru a putea crește producția de cărbune livrată. Conducerea CEH se va ocupa de toate detaliile pentru a face aceste angajări”, a spus Cristian Resmeriță.
Din punct de vedere financiar, CEH are datorii ce însumează 3,4 miliarde de lei, către Bugetul de Stat și furnizori. O mare parte din acești bani (1,6 miliarde de lei) reprezintă însă doar amenzi, dobânzi și penalități aplicate de diverse instituții ale statului. ”Trebuie să găsim însă o soluție pentru că CEH înseamnă pentru Valea Jiului și județul Hunedoara mai mult decât un simplu agent economic”, precizează Cristian Resmeriță.
Senatorul a mai arătat că statul român este pregătit să solicite Uniunii Europene acordarea unei prelungiri a programului de închidere a minelor, astfel încât minele de la Lupeni și Lonea să-și poată continua activitatea, mai ales că termocentralele de la Paroșeni și Mintia au nevoie stringentă de cărbune. Acest lucru trebuie însă făcut urgent, pentru că altfel, la finalul acestui an, cele două mine ar urma să-și oprească activitatea de producție.
Lasă un răspuns