Tartorul liberalilor hunedoreni, săltat de DNA

rusanuFavorizarea infractorului şi influenţarea declaraţiilor

Cunoscut sub porecla “unchiul”  şi catalogat drept unul dintre cei mai bogaţi liberali, depăşindu-l la acest capitol chiar şi pe baronul Mircea Ioan Moloţ, liderul de facto al liberalilor hunedoreni, fostul deputat Dan Radu Ruşanu a fost săltat de procurorii DNA cu propunerea de arestare preventivă,  fiind acuzat de fapte dintre cele mai grave, cum ar fi, favorizarea infractorului si influentarea declaraţiilor.  El face echipă cu fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu şi continuă tradiţia ca DNA să-şi selecteze clienţii de pe listele electorale ale Partidului Naţional Liberal. Ruşanu, reţinut pentru 24 de ore fiind prezentat Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Judecătorii au respins cererea urmând ca acesta să fie anchetat în stare de libertate. Procurorii DNA au extins urmărirea penală faţă de Ruşanu cu privire la infracţiunile de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor, în dosarul ASF – Carpatica Asig. Ruşanu a săvârşit faptele din postura de şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară, structură înfiinţată special ca să li se închidă gura liberalilor care s-au plâns tot timpul că sunt o cantitate neglijabilă la guvernare, deşi deţineau portofoliul celor mai importante ministere, finanţele, industriile, internele şi transporturile având în fruntea lor miniştrii liberali. Prin înfiinţarea mega-structurii Autoritatea de Supraveghere Financiară, liberalul Ruşanu a devenit vătaf peste o piaţă de 15 miliarde de euro, cu toate avantajele acestei funcţii, inclusiv salarii şi prime de zeci de mii de euro. Cum este şi normal, conform doctrinei liberale „banul la ban trage”, deşi avea venituri fabuloase din exercitarea funcţiei, „emineţa cenuşie a PNL” nu s-a putut abţine să nu se bage şi în tot felul de rahaturi care l-au dus în final la DNA. Situaţia este asemănătoare şi la nivelul  judeţului nostru, politicienii liberali îmbogăţindu-se peste poate, unii, cum ar fi concetăţeanul nostru Alin Simota, un apropiat al tandemului Moloţ – Ruşanu ocupând deja o celulă la Gherla. Dacă organele s-ar interesa de anumite contracte încheiate pe banii Consiliului Judeţean, sau sume încasate ilegal de la APIA, perspectiva lui Moloţ de a pierde şefia la judeţ pentru incompatibilitate ar fi cea mai fericită.

 

Radu Ruşanu, acuzat de infracţiunile de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor

Procurorii susţin că Radu Ruşanu a fost parte activă a reţelei de corupţie şi trafic de influenţă care activa în interiorul ASF şi care proteja interesele Carpatica Asig, companie controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea. Unul dintre exemplele date de procurorii este şi ce al ordonanţei 93. Potrivit investigaţiilor DNA Marian Mîrzac fost director al Carpatica Asig împreună cu Laura Chiţoiu soţia fostului ministru Daniel Chiţoiu au promovat o ordonanţă al cărei scop era eliminarea din conducerea ASF a lui Tudor Daniel George. DNA spune că ordonanţa care a fost emisă în timp record adică în doar 24 de ore a fost promovată şi de către Dan Radu Ruşanu.

„De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A., suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta preşedintele ASF a acceptat implicit  protejarea frauduloasă a intereselor S.C. CARPATICA ASIG S.A”, susţine DNA

De asemenea, Ruşanu este acuzat că a făcut presiuni asupra unor companii de asigurări pentru a-l impune pe Radu Mustăţea în cadrul unei asociaţii profesionale. „În cursul lunii decembrie 2013, suspectul Ruşanu Radu Dan a exercitat presiuni, în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, urmărind şi reuşind impunerea inculpatului Mustăţea Radu, la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.), (asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde)”, susţin procurorii DNA

Dosarul ASF legăturile dintre Ruşanu – Chiţoiu şi Carabulea

Ilie Carabulea a fost reţinut de procurorii DNA pentru că a construit o reţea de influenţă la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţie are reglementează piaţa asigurărilor. Ilie Carabulea controlează Carpatica Asig. Omul de afaceri este acuzat că a dat mită unor membri ai ASF pentru ca firma sa de asigurări să fie avantajată. Procurorii arată că Mîrzac Marian, membru ASF şi care alături de Carabulea conducea reţeaua de influenţă, a reuşit să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă care a dus la demisia unui vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii susţin că în schimbul mitei date de Carabulea, doi reprezentanţi ai ASF au modificat rapoartele de control astfel încât firma lui Carabulea să nu fie suspendată. Procurorii spun că din această reţea făcea partea şi soţia vicepremierului Daniel Chiţoiu. În referatul cu propunerea de arestare preventivă pentru Ilie Carabulea, procurorii vorbesc şi despre Dan Radu Ruşanu. Mîrzac Marian unul dintre capii reţelei de trafic de influenţă a lăsat să se inţeleagă că ordonanţa ASF ar fi fost emisă pentru Dan Radu Ruşanu.

În acest sens procurorii spun că Mîrzac i-a cerut lui Carabulea să o pună în funcţia de directoare la Carpatica Asig, Crudu Ina. Numirea în funcţia de director era avizată de o comisie a ASF. Mîrzac a intervenit pe lângă soţia ministrului Daniel Chiţoiu, Laura Chiţoiu, pentru a se asigura că protejata sa va primi un aviz pozitiv. Laura Chiţoiu era director în cadrul ASF şi cea care se ocupa de comisia care urma să analizeze candidatura protejatei lui Mîrzac.

Procurorii DNA mai reţin şi un alt aspect grav, faptul că Marian Mîrzac, colaboratorul lui Carabulea a reuşit să îşi folosească influenţa pentru a promova o Ordonanţă de Urgenţă. Mîrzac a intervenit în acest sens tot la soţia ministrului Daniel Chiţoiu. Ordonanţa adoptată ulterior a fost solicitată de Mîrzac pentru a-l înlătura pe Tudor Daniel George de la conducerea ASF.

” Sub acest aspect, Mîrzac Marian şi-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război făţiş învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit şi a susţinut prin prisma relaţiilor de partid şi personale pe care le avea iniţierea şi adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă de către Guvern, care sub pretinsa îndeplinire a exigenţelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilităţi ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să îşi prezinte demisia”, se arată în referatul DNA.

A.D.

One comment

  1. Mihai Gradinaru spune:

    Oare pe fosta ministru al Munci PNL-ista Mariana Campeanu,nu o cauta DNA-ul cu pentru pensia de invaliditate acordata sotului ei sau cum sia angajat fii la stat,….,a este „bolnava”. Blestemele minerilor ii va ajunge pe toti cei care isi bat joc de viata scurta a noastra a minerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: