La Lupeni, respect pentru dascăli

            În fiecare an, în data de 5 octombrie se celebrează Ziua Mondială a profesorilor sau Ziua Internaţională a Educaţiei. Dascălilor din municipiul Lupeni, administrația locală le-a pregătit și anul acesta un eveniment de marcă. Consiliul local a alocat din bugetul local suma de 40.000 de lei pentru a sărbători această zi importată din viața comunității. 

În anul 1994, UNESCO a proclamat data de 5 octombrie drept Ziua Internaţională a Educaţiei pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a documentului Recomandare privind statutul cadrelor didactice. Documentul a fost semnat de către UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii în cadrul Conferinţei interguvernamentale cu privire la statutul profesorilor, organizată în Paris, Franţa. Actul stabilește drepturile și responsabilitățile profesorilor, precum și standardele internaționale pentru pregătirea lor inițială și alte condiții de învățământ, recrutare, angajare, de predare și învățare. Conţine, de asemenea, numeroase recomandări pentru participarea profesorilor la adoptarea deciziilor privind învăţământul, prin consultare și negociere cu autoritățile educaționale.

            Când spui Școală, în mintea fiecăruia dintre noi apar chipurile celor care ani de-a rândul, cu pricepere, talent și daruire, ne-au modelat întreaga ființă, netezindu-ne calea către cunoaștere, afirmare și realizare profesională.  Ziua Internațională a Educației este ziua oamenilor care au ca misiune nobilă dezvăluirea  tainelor ascunse în „corola de minuni a lumii”, zămislirea în mintea și spiritul oricărui copil a unei culturi și a unei educații pe care le va folosi mai târziu și de care,  acesta va fi mândru.

         Dascălii, educatorii contribuie în mod esenţial la dezvoltarea unei ţări, asigurând transmiterea de cunoştinţe. Ei joacă, de asemenea, un rol civic de mare importanţă, contribuind la păstrarea coeziunii sociale. UNESCO a creat această zi “pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora”.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: