Ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune din cadrul SNIMVJ

 

mina petrila În şedinţa de Guvern de miercuri, 26 februarie 2013, a fost adoptată hotărârea  privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului – S.A. Petroşani, pentru anul 2014.

“Actul normativ aprobă cheltuielile necesare închiderii exploatărilor miniere Petrila, Paroşeni şi Uricani. Ajutorul de stat, în sumă totală de 173.977 mii lei pentru anul 2014, este suportat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie”, se arată în comunicatul remis de Guvern.

Astfel, pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, se acordă ajutor de stat în sumă de 122.403 mii lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Pentru unităţile intrate în proces de închidere definitivă, pentru anul 2014 se acordă ajutor de stat pentru suportarea costurilor excepţionale în sumă de 51.526 mii lei, costuri care nu sunt legate de producţia curentă. În data de 22 februarie 2012, prin Decizia nr. C (2012) 1.020/2, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1.169 milioane RON, aproximativ 270 de milioane de euro, în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unităţi deţinute de Compania Naţională a Huilei SA Petroşani, denumita în continuare CNH S.A., pe perioada 2011-2018.   Având în vedere obligaţiile asumate de Guvernul României cu instituţiile internaţionale, privind reducerea arieratelor CNH SA Petroşani, începând cu 01.11.2012 s-a înfiinţat Societatea Naţională Închideri Mine Valea. Având în vedere competentele Departamentului pentru Energie exercitate în baza Hotărârii Guvernului nr.429/2013 privind organizarea şi funcţionarea Departamentului pentru Energie cu modificările şi completările ulterioare , punerea in aplicarea a Deciziei CE nr.787/2010 revine  Departamentului pentru Energie.

„Pentru acoperirea costurilor exceptionale, se acordă ajutorul de stat în sumă de 51.526 mii lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepţionale, cu următoarea structură: plăţi compensatorii – 9.523 mii lei, facilităţi pentru pensionari -9.800 mii lei, lucrări de închideri mine – 28.098 mii lei, reconversie profesională  – 4.105 mii lei”, se arată în nota de fundamentare remisă de Departamentul pentru Energie. (E.D.)

One comment

  1. Mihai Gradinaru spune:

    Pana acum PSD-ul sa tinut de cuvant pentru mineri vaii jiului si minerit (exceptie face promisiunea electorala facuta de domnul deputat Cristian Resmerita alesul nostru in parlament cu revenirea calcului impartiri la 20 cand iesim noi mineri in pensie,speram ca se va rezolva anul acesta ca PNL-ul nu mai este la Ministerul Muncii),PDL-ul nu dadea bani nici macar disponibilizatilor care stateau si protestau in afara in frig. Cinstit PDL-ul si PNL-ul si-au batut joc de mineritul si minerii vaii jiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: