Anul şi scandalul… la Uricani, din cauza păşunilor

ANIMALEScandalul iscat din cauza închirierii prin licitaţie a păşunilor aflate în domeniul privat al oraşului Uricani au început să prindă contur şi anul acesta. După ce proiectul de hotărîre privind închirierea păşurilor a picat în şedinţa trecută, primarul oraşului Uricani a trecut la o nouă strategie.  Ţine audienţe cu crescătorii de animale, la care participă peste 20 de persoane, în biroul  său. O astfel de întâlnire a avut loc săptămâna trecută. Cum vrea să-i încaiere din nou pe momârlanii crescători de animale, acesta le-a propus fel şi fel de varianţe, inclusiv parcelarea păşunilor în mai multe bucăţi.  Foarte mulţi dintre crescătorii de animale au fost nemulţumiţi de atitudinea primarului uricănean, acuzându-l din nou că se încearcă dezbinarea lor.

“Sunt multe date că nu ni s-au adus la cunoştinţă, tonul folosit a fost unul ameninţător şi nu suntem de acord cu împărţirea munţilor, pe la te miri cine. Noi am fost crescători de animale din tată-n fiu şi în ultima perioadă, alţi venetici se declară mari crescători de animale, acaparând munţii noştri în care păstorim de veacuri, aşa cum i-am moştenit de la bunicii şi părinţii noştri. În loc să avem unitate, să-i cheme pe toţi cei care au animale din oraşul Uricani la dezbateri, suntem „cumpăraţi” pe câţiva lei de apropiaţii acestuia, care vor încasa subvenţiile de la APIA, iar pentru oameni nu se va face nimic. Noi am întreţinut păşunile, am făcut stâne moderne, ca atunci când un turist ne trece pragul să nu-i  fie jenă să servească un balmoş făcut aşa cum cere tradiţia noastră”, au spus la unison mai mulţi momârlani prezenţi la întâlnirea cu primarul oraşului Uricani, Dănuţ Buhăescu.

Tot din discuţii am aflat  că participanţii la această „dezbatere- şedinţă” organizată aşa cum a afirmat primarul „o fac după muşchii mei, în biroul personal” au fost puşi să semneze o foaie de prezenţă. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care s-a pus problema închirierii prin licitaţie public a suprafeţelor de pajişti aflate în proprietatea privată a oraşului  Uricani. Preţul de pornire a licitaţiei a scăzut la 200 lei, s-a stabilit ca pe un hectar să existe trei oi sau o vacă. Momârlanii crescători de aminale au cerut în mod imperativ primarului, ca în momentul licitaţiei să se ţină cont în primul rând de crescătorii localnici. Acesta le-a replicat sec „Nu pot să interzic nimănui să nu participle la licitaţie”. Aşa că, unii au plecat de la şedinţă dezamăgiţi, afirmând  că „Buhăescu  va face în aşa fel  încât să-şi ia de partea lui pe cei care-i sunt prieteni şi să le dea lor munţii”. Chiar dacă şedinţa nu a fost una publică, ci privată, aşa cum a spus primarul, reprezentanţilor presei li s-a interzis din nou accesul la discuţii, mai ales că subiectul era unul de interes general.

“Primăria nu este stâna primarului, Buhăescu trebuie să conştientizeze faptul că, primăria este o instituţie publică, serviciile oferite de acesta  trebuid să fie la dispoziţia cetăţenilor.  Este un abuz să interzică accesul presei la astfel de „audienţe” pentru că sunt în interesul comunităţii, în acest caz poate fi  acuzat de abuz în serviciu, pentru  faptul că a împiedicat dreptul la informare a reprezentanţilor ziarului”, a ţinut să declare fostul consilier local şi preşedinte al PAS Uricani, Fane Băutu.

Se impune chiar organizarea unei dezbateri publice, sub supervizarea unui ong, sau a altor instituţii,  la care să participe toţi crescătorii de animale şi consilierii locali, pentru ca, împreună,  să se pună de comun acord cu  condiţiile de participarea la licitaţie, planul de amenajamente care trebuie făcut şi durata încheierii contractului. Cum sumele vehiculate care se încasează de la APIA pentru păşunile care depăşesc 100 de ha ajung la peste 1,8 miliarde de lei, se pare că anul acesta bătălia va fi mult mai acerbă. Chiar dacă unii şi-au făcut datoria în a amenaja muntele, l-au curăţat şi au ridicat stâne moderne există încă suspiciuni, plecate tot din rândul crescătorilor, că unii dintre cei care au ridicat subvenţia,  au  folosit banii în scopuri personale, oferind comisioane unora care le-au acoperit” delapidarea”. Iar proiectul de hotărâre respins de consilierii uricăneni a fost incomplet, consilierul local Daniel Moraru reiterând încă odată că „banii de la APIA ar trebuie  să ajungă la crescătorii de animale şi nu la cel care gestionează păşunea”. Consilierii judeţeani vor aproba preţul mediu la tona verde obţinută pe pajişti, şi, cu siguranţă, se va convoca o şedinţă de îndată pentru acest proiect, pentru că deja timpul este întârziat, iar cei care vor câştiga licitaţiile vor avea ceva de lucru aşa cum prevăd paşii OUG 43/2013. Iar Direcţia Agricolă Hunedoara, prin reprezentanţii săi ne-au ceut în mod expres să aducem la cunoştinţa opiniei publice că întâietatea la licitaţia publică o vor avea crescătorii de locali.                                      Angella DUMITRAŞCU

 

One comment

  1. Rocky spune:

    Merci infiniment pour cette vide9o extreamement petninerte. Je fais une the8se en biologie humaine et je suis entie8rement d’accord avec les arguments scientifiques de9veloppe9s par le Dr Menache. Il est urgent de de9velopper les mode8les in vitro de tissus humains afin de proposer des tests tout aussi fiables que les mode8les animaux. L’industrie cosme9tique l’a fait, alors la communaute9 scientifique peut le faire !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: