,,Cărbunele va rămâne o sursă importantă pentru economia naţională,,

Daniel Andronache   La începutul anului, ministrul Energiei, Constantin Niţă declara într-o conferinţă pe tema cărbunelui, că „necesarul pentru investiţiile ce privesc modernizarea sectorului de cărbune, se ridică la două miliarde de euro”. Vizate sunt investiţiile care urmează a se realiza în minele viabile ale Văii Jiului cât şi în modernizarea celor două termocetrale de la Paroşeni şi Mintia. Iar Departamentul pentru Energie şi-a propus pentru anul în curs reorganizarea sectorului producţiei de energie în mai multe companii care să producă electricitate dintr-un mix de resusre, nu doar din una singură, urmând să elaboreze şi strategia energetică a României pe termen mediu şi lung. În luna iunie a anului trecut au început lucrările de modernizare a termocentralei de la Paroşeni,  iar de curând CEH  şi-a anunţat intenţia constituirii unei societăţi comerciale pe acţiuni, ca producător independent de energie, având ca acţionari pe CEH şi investitorul selectat în baza ordinului MEC nr 1646/2012 cu respectarea Legii 31/1990, cu scopul de a proiecta, finanţa şi pune în funcţiune obiectivul de investiţii „Grup energetic în ciclu combinat în condensaţie, cu o capacitate de 400MW şi funcţionare pe gaze naturale”. 

Principalele activităţi ale noii societăţi comerciale vor fi realizarea unei noi capacităţi de producere a energiei electrice, producerea şi   comercializarea energiei electrice.  Prin realizarea noii investiţii,  cărbunele  produs în Valea Jiului va avea o desfacere constantă a producţiei realizată în minele aparţinătoare CEH.

“Imediat ce va fi adoptată noua Lege a minelor există posibilitatea redeschiderii unor mine a căror activitate a fost sistată după anii 1990. Trebuie să fim conştienţi că redeschiderea minelor fără o retehnologizare şi fără a se asigura condiţiile de securitate a muncii, nu este posibilă”, preciza ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

De-a lungul anilor, numărul angajaţilor din sistemul minier s-a redus considerabil, iar în perioda anilor 1990-2006 statul a cheltuit pentru subvenţionarea sectorului minier (cărbune, minereu şi metali-fere) aproximativ 6,3 miliarde de dolari. Între 2007-2009 ajutorul de stat acordat doar pentru huilă a fost de un milliard de lei. Dincolo de investiţiile majore care vor avea loc în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, directorul acesteia, Daniel Andronache speră ca în viitor, acesta să intre pe un trend ascendent, în normalitate, inclusiv prin angajarea unor tineri pentru frontul de lucru, peste 1000,  în condiţiile în care producţia va creşte, prin modernizarea minelor.  Iar dialogul constructiv cu reprezentanţii minerilor este şi va fi în permanent pe agenda de lucru a directorului general al CEH.

“Mi-am propus când am reluat CEH să ajungem la aproximativ 5000 de salariaţi. Acum, an de an, vom avea mineri care vor ieşi la pensie. Iar aceştia trebuie înlocuiţi. Tinerii trebuie angajaţi, va trebui să-i formăm şi să stea să capete experienţă, ca mai târziu să devină noii conducători. În ceea ce priveşte Contractul Colectiv de Muncă urmează să-l punem în discuţii în perioada următoare, iar de la începutul lunii martie, am reuşit încheierea unui act adiţional la actual CCM, pentru majorarea sporului de periculozitate care va ajunge undeva la 800-850 lei. Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii sindicatului, vom cuprinde acest spor în bugetul anului în curs, până la negocierea unui nou contract colectiv de muncă”, a ţinut să declare  directorul general al CEH, Daniel Andronache.  Iar cărbunele va rămâne o sursă importantă pentru economia naţională. „România,  în următorii   20-30 de ani nu se va putea dispersa de această resursă energetică”, a conchis ministrul Energiei, Constantin Niţă. (E.D.)

 

One comment

  1. Mihai Gradinaru spune:

    Daca sar reveni calculul impartiri la 20 cand iesim in pensie noi mineri nu avem nimic ce sa reprosam PSD-ului (Cristian Resmerita,Cosmin Nicula,…). Corect,sa nu se ia nimic din drepturile noastre ale minerilor (curent electric,masa calda,preme,sporuri,…) la noul Contract Colectiv de Munca,pierderile sunt datorita ca nu sa modernizat mineritul,cand sa moderniza mineritul atunci nu vor mai fi nici pierderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: