Uricănenii, din nou în proiectul COMENIUS

 Moomins au făcut furori printre participanţi

            scuricÎn perioada  25-31 ianuarie a.c., a avut loc, în Finlanda, cea de-a şasea mobilitate a programului COMENIUS „Working Togheter” din care fac parte şi reprezentanţi, cadre didactice în cadrul Liceului Tehnologic Retezat, din oraşul Uricani. Şcoala gazdă a proiectului a fost  Tehtaankatu Ala Esteen Okulu care are aproximativ 320 de elevi cuprinşi în învăţământul preuniversitar de stat dela clasa I până la clasa a VI- a.               Cu o vechime de peste 100 de ani, şcoala are ca şi drept scop să ghideze elevii astfel încât să se descopere individual şi să faciliteze procesul de învăţare.

„Am văzut pe viu cum se lucrează în parteneriat cu părinţii. Am fost plăcut impresionaţi de dotările şi modul lor de lucru, de rezultatele obţinute în munca cu elevii. Programul întâlnirii a mai cuprins revizuirea activităţilor care au avut loc până în prezent, asistenţa la clase, învăţarea unor jocuri ori cântece în limbile ţărilor participante,   le-am înmânat certificare de învăţare a unor cuvinte în limba română, am vizitat o şcoală suedeză „Cygnaeus””, a ţinut să declare, Maria Borţa, coordonator Comenius al liceului uricănean.

O etapă în cadrul proiectului a fost şi vizitarea fabricii de ciocolată de la Fazer Chocolate Factory, care împlineşte anul acesta 100 de ani de existent. Tove Jansson este cel care a fost creatorul Moomins, biscuiţi  şi bomboane, toţi invitaţii primind astfel de cadouri din partea personalului fabricii aflată în afara capitalei Helsinki. Cetatea Suomenlinna este un alt obiectiv vizitat de cei cuprinşi în programul COMENIUS. Clădirea cetăţii a fost începută la jumătatea secolului al 18- lea, când Finlanda, era parte a regatului suedez şi a funcţionat multă vreme ca o bază pentru flota Arhipelagului. În 1917, Filanda şi-a câştigat independenţa. Cetatea, aflată acum în patrimoniul UNESCO este un loc vizitat intens de turişti, ideal pentru picnicuri şi concerte.

“Cu toţii dorim să-i mulţumim directoarei Jutta Olsoni, consiliului părinţilor, colegilor din proiectul COMENIUS, sponsorilor pentru cadourile primite,  pentru ineditele moomins şi excursiile făcute”, au ţinut să declare cadrele didactice din Uricani prezente la cea de-a şasea mobilitate: Maria Borţa, Cornel Băroi, Delia Kandut, Ilie Cioată. Următoare mobilitate şi ultima va avea loc  în Menderes, aprope de Izmir în Turcia, la jumătatea lunii mai, 2014.                                                             Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: