Mobilizare de forțe de intervenție la exercițiul de alarmare care a avut loc la Lupeni

În municipiul  Lupeni a avut loc un amplu exerciţiu de alarmare în cazul producerii unui cutremur. Exerciţiul a avut  ca principal obiectiv punerea în aplicare a planului de analiză şi acoperire a riscurilor pentru limitarea şi lichidarea efectelor în cazul producerii unui cutremur de pământ,  punerea în aplicare a procedurilor menite să coordoneze unitar atât acţiunile de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor materiale din zonele afectate,  cât şi acţiunile de localizare şi limitare a efectelor situaţiilor de urgenţă apărute.

Exercițiul a avut un caracter preventiv- educativ, în cadrul căruia au fost prezentate și regulile de comportament pre/ post seismic.

   La sediul primăriei Lupeni a avut loc dimineață și ședința tehnică,  în care a fost prezentat scenariul exercițiului și s-au stabilit de comun acord sarcinile ce le revin fiecărei unități de salvare.

  În cadrul acestui exerciţiu au fost implicate forţe şi mijloace ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iancu de Hunedoara,  ai   Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei Comunitare,  voluntarii care acordă primul- ajutor de la  Crucea Roşie, Salvamont, Serviciul de Ambulanță,  Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Lupeni, SVSU, Apa SERV, E-on, etc.

      Exercițiul s-a desfășurat la Biserica Baptistă din Lupeni, respectiv,  în clădirea unde funcționează un ong, care furnizează servicii sociale pentru copiii și persoanele defavorizate din municipiul Lupeni și din Valea Jiului.

Conform scenariului, în urma producerii cutremurului a rezultat avarierea clădirii, precum și rănirea a trei victime,  surprinse de seism. Pentru evacuarea primei victime  conștientă s-a folosit o autoscară, pompierii pătrunzând pe geam. Victima a fost coborâtă în siguranță la sol și a fost predată la Ambulanță.

Pentru salvarea celorlalte victime aflate la etajul al III – lea al clădirii a fost solicitat echipajul de salvatori montani, deoarece numai aceștia puteau să pătrundă la etajele superioare cu ajutorul echipamentelor speciale pe care le au în dotare.

   Doi copii viteji au jucat rolul victimelor, ei fiind coborâți din ”clădirea avariată” de salvamontiști, pe tiroliană. La sol, ”victimele” au fost predate voluntarilor de la Crucea Roșie care le-au acordat primul ajutor, fiind mai apoi, preluați de serviciile  SAJ.

Exercițiul a durat aproximativ o oră. Au fost mobilizate pentru acesta două ambulanțe, o autospecială de intervenții la accidente colective și calamități și mai nou, container- multirisc, care este dotat  cu toate echipamentele necesare căutării și salvării persoanelor prinse sub dărâmături, precum și acordării îngrijirilor medicale în situații de urgență, acestea reducând semnificativ timpul de intervenție și perioada necesară descoperii și salvării victimelor.

     Echipamentele intrate în dotarea ISU Hunedoara au fost admirate de reprezentanții administrației publice locale din Lupeni, de copii și populația prezentă și implicată la exercițiul demonstrativ. Au fost prezentate:  echipamentele  de tăiat şi spart beton, pentru stingerea incendiilor, proiectoare de mare putere rezistente la apă, echipamente de descarcerare grea, cricuri hidraulice şi pneumatice capabile să ridice chiar vagoane de până la 25 de tone, generatoare diesel pentru curent,  senzori seisimici care detectează şi amplifică vibraţiile generate de victimele unui cutremur rămase sub dărâmături,  echipamente de respirat şi chiar o staţie de încărcat butelii cu oxygen, etc. Toate fac parte din echiparea standard al unui adevărat „container-minune“- multirisc  cu suport logistic de intervenţie care îi vor ajuta pe pompieri să salveze vieţi.

      Echipamentele sunt achiziţionate în cadrul proiectului „Multi risc – modul I”  – Programul Operaţional Infrastructură Mare, derulat în perioada octombrie 2016 – august 2018, valoarea integrală a proiectului fiind de 157 milioane de lei, bani din fonduri europene.

Containerele-minune sunt încărcate pe autocamioane speciale, dotate cu macara, şi pot fi deplasate, în cel mai scurt timp, oriunde este nevoie de aceste echipamente de ultimă generaţie. Prin desfăşurarea acestor exerciţii se doreşte perfecţionarea activităţilor ce trebuiesc întreprinse în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă, dar şi conştientizarea populaţiei asupra faptului că trebuie să cunoască modul de comportare în cazul producerii unor cutremure: păstrarea calmului, adăpostirea sub o masă solidă, bancă, lângă un perete de rezistenţă, sau tocul uşii sunt acţiuni care vă pot salva viaţa.

     În cazul în care cutremurul v-a surprins în interiorul locuinţei întrerupeţi curentul electric şi gazele, deschideţi uşile şi depărtaţi-vă de ferestre sau balcoane. Dacă cutremurul v-a surprins în exterior, îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi sau alte obiecte aflate în echilibru precar, la o distanţă care să vă asigure spaţiul de siguranţă în cazul prăbuşirii acestora.

”În urma  evaluării făcute, putem să tragem concluzia că exercițiul care s-a desfășurat astăzi în municipiul Lupeni și-a atins scopurile propuse, reușindu-se armonizarea acțiunilor tuturor forțelor participante: Salvamont, SVSU, Jandarmerie, Poliție Locală, voluntarii de la Crucea Roșie și din cadrul CPU Lupeni, Apa Serv, E-on. Specialiștii din cadrul ISU Hunedoara au acordat asistența tehnică și au coordonat execițiu, astfel încît, într-o situație reală ( n.r.să ne ferească Dumnezeu de astfel de situații de urgență) reacția de răspuns și activitatea Comitetului local pentru Situații de Urgență să fie cât mai prompt și eficientă”, a concluzionat la finalul exercițiului, primarul Lucian Resmeriță.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: