Consulul Germaniei în vizită la Petroșani

             Primarul municipiului Petroșani l-a primit  pe consulul Germaniei la Petroșani. Acesta efectuează o vizită în Valea Jiului în cadrul căreia se va întâlni cu etnicii germani. La întâlnirea cu primarul petroșenean acesta a adus în atenția celor interesați modelul învățământului dual, care poate fi aplicat cu succes și în instituțiile noastre de învățământ.

Sistemul german de „formare profesională duală”  s-a dezvoltat  de-a lungul secolelor şi s-a dovedit a fi o resursă valoroasă pentru economia germană. Termenul „dual” se referă la o pregătire practică, care este în mare parte organizată şi desfăşurată de către companii, fiind completată prin pregătire teoretică în școlile profesionale de stat.

Materia predată este stabilită de către stat și mediul economic, inclusiv de reprezentanți ai forței de muncă. Companiile definesc astfel cerințele practice, statul împreună cu companiile, fondul teoretic necesar, interacțiunea cu sistemul școlar public și calificările minime necesare pentru recunoașterea profesiei de formare. În total sunt reglementate în prezent în acest mod 328 de profesii  în Germania. De sistemul dual beneficiază toate părțile interesate: companiile obțin personal care îndeplinește exact cerințele operaționale. Angajaţii beneficiază pe termen lung în urma calificărilor și a experienței de muncă de salarii mai mari. Pentru stat reprezintă o forță de muncă calificată un factor esențial pentru o dezvoltare economică de succes pe termen lung şi șomaj scăzut. Mai presus de toate însă: având o educație solidă tinerii primesc o perspectivă profesională pe termen lung și, prin urmare, de asemenea, o perspectivă de viață. Formarea profesională pune baza pentru un antreprenoriat independent de succes. Proverbul german spune: „Meseria este o mină de aur”.

Acest aspect socio-politic s-a bucurat de o atenţie crescută în ultimii ani, deoarece s-a constatat ce consecințe de anvergură poate avea lipsa de  perspectivă a unei generații tinere pentru o întreagă societate. În România există o serie de inițiative care au ca scop reforma școlilor profesionale existente sau crearea de noi instituții de formare. Acestea se orientează puternic după modelul de formare profesională dual de origine germană. Proiectele sunt de obicei inițiate în mod privat, dar sunt susținute parțial de către municipalități și județe.

”Am primit vizita Excelenței sale, Hans Erich Tischler, Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu. Consulul german mediază, prin acțiunile sale diplomatice, relațiile de colaborare dintre administrația publică locală și mediul de afaceri german. Acesta a apreciat eforturile autorităților locale și județene de a dezvolta învățământul dual, prin care țara noastră își pregătește meseriașii și devine mai atractivă pentru investitorii străini, dar şi faptul că avem oportunităţi turistice care trebuiesc exploatate”, a transmis primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

În cadrul întâlnirii cu oficialul german s-a precizat că Germania va sprijini România în cadrul pregătirilor președenției Consiliului Uniunii Europene. În 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare dar și ieșirea UK din U.E.

Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: