Ministrul Energiei a trimis din nou Corpul de Control în VALEA JIULUI

Nu vă jucaţi, căci în cărbuni e sânge,

Şi nu vă iartă Valea care plânge…

             De 27 de ani, statul s-a jucat cu destinele minerilor din Valea Jiului. Indiferent de culoarea politică, CEH-ul a fost doar o vaca de muls pentru toţi aceia care au pus umărul la devalizarea acestei companii, care asigura locurile de muncă pentru 45.000 de mineri. Părtaşi la acest jaf au fost şi liderii de sindicat, care pe lângă avantajele materiale, mai puneau de câte o grevă,  doar ca să facă jocurile unora sau altora. Şi asta,  în timp ce complexul se prăbuşea,  până a ajuns la insolvenţă, minerii lucrând în condiţii mizerabile, pentru a da ţării cât mai mult cărbune şi pentru a-şi asigura un amărât de salariu. Vocile minerilor care acuzau lipsa materialelor au fost astupate prin intimidare sau prin asigurarea unui loc de muncă mai ”călduţ”. Doar câte un eveniment nefericit aducea în atenţia opiniei publice situaţia grea prin care trece mineritul Văii Jiului şi această zonă mult hulită şi acum de unii, care ne vor să fim doar o ”masă” de manevră şi  bazin electoral.

             Valea Jiului şi municipiul Lupeni este din nou în doliu. Nici nu a trecut mai bine de jumătate de an de la accidentul mortal de la E.M. Lupeni, din octombrie 2017 şi iată că mina, şi-a luat din nou tributul. Doi mineri surprinşi de surparea unei galerii în subteranul minei Lupeni au fost scoşi la suprafaţă, miercuri dimineaţă,  după o intervenţie complexă. Unul dintre mineri, surprins de surparea produsă la aproximativ 3 kilometri de la intrarea \n mină, a fost supus protocolului de resuscitare aplicat de salvatorii minieri. Din pacate, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, nu a supravieţuit. Celălalt miner, de 33 de ani, a fost ajutat de salvatori să iasă din mină pe picioarele lui, fiind conştient şi cooperant. La ieşirea din mină aşteptau două ambulanţe, o autospecială complexă şi un container multirisc de la Detaşamentul Petroşani. Minerul a fost investigat de echipa medicală şi transportat la UPU Petroşani pentru investigaţii suplimentare. Preventiv a fost solicitat şi elicopterul SMURD Arad.

Încă din octombrie, liderii minerilor au cerut îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din subteran, investiţii majore nefiind făcute de 27 de ani. Şi cum E.M. Lupeni se află în programul de închidere, investiţiile ce vor fi făcute,  sunt ca şi inexistente.

”Am primit cu profund regret vestea decesului unuia dintre minerii implicaţi în accidentul de astăzi de la Mina Lupeni. În aceste clipe grele doresc să transmit condoleanţe familiei şi putere de a trece peste un moment atât de greu.  Activitatea minieră este una dintre cele mai periculoase peste tot în lume, munca în subteran fiind zguduită de astfel de evenimente, ca cel de astăzi. Ministerul Energiei a evaluat starea tehnică a minei Lupeni,  dar şi dificultăţile economice de acolo. Ca atare, am renotificat Comisia Europeană şi aceasta a avizat programul propus de noi pentru închiderea minei Lupeni. La finalul acestui an va fi oprită definitiv activitatea de extracţia de cărbune pentru ca, până în 2024, să fie realizate lucrările de ecologizare şi închidere a acestei mine. Conform legii minelor sunt asigurate toate sumele necesare pentru întregul proces. Aştept în acelaşi timp concluziile Corpului de Control privind împrejurările în care s-a produs accidentul de astăzi. Am luat decizia de a trimite Corpul de Control imediat după producerea surpării din mina Lupeni”,  a transmis ministrul Energiei, Anton Anton.

Tragediile se pot repeta în subteranele minelor din Valea Jiului din cauza lipsei investiţiilor. Acest lucru a fost subliniat şi de primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriţă care a declarat presei că ”de 27 de ani nu s-au mai făcut investiţii majore  pentru a asigura minerilor protecţia, acolo, în subteran. Se lucrează în condiţii grele şi ştim cu toţii, că nu sunt condiţii bune pentru a lucra”.

S-au făcut nenumărate solicitări factorilor decidenţi pentru asigurarea materialelor, dar politica statului român faţă de CEH este de a închide cele două mine de la Lupeni şi de la Lonea până a finele anului 2018, pentru ca, până la finele anului 2024, mineritul să dispară din Valea Jiului.

Ca atare, cele 2000 de tipuri de materiale folosite în subteran, sunt livrate la termene întârziate, sau au fost de proastă calitate. Iar efectele s-au văzut în accidentele care au avut loc în ultimele luni, din octombrie de anul trecut şi până la surparea de miercuri dimineaţă.

După vizitele celor de la ministerul Energiei s-a promis îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Voci din rândul ortacilor ne-au spus ”că nu s-a schimbat aproape nimic. Se fac comisii peste comisii, dar concluzia este una: mortul este de vină. Unii dintre noi mai au doar un an sau doi până la pensie, alţii doar câteva luni. Când intrăm în subteran, stăm cu toţii cu frică, oare mai ieşim să vedem soarele, afară? Cam asta este atmosfera printre noi. Şi îi mulţumim lui Dumnezeu că suntem teferi, tot El este cu noi în subteran”, a ţinut să ne declare unul dintre minerii care a scapat ca prin minune din surparea de astăzi.

Din octombrie anul trecut şi până astăzi, Vâlva din subteranele Văii Jiului a luat şapte vieţi. Chiar dacă unii dintre lideri au plecat singuri  sau au fost demişi,  siguranţa locului de muncă la CEH,  încă este deficitară,  iar condiţiile de muncă din subteran sunt pe departe a se îmbunătăţi.

Angella Dumitraşcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: