Centrul EGAL intră într-o nouă etapă din toamnă

Lipsurile materiale, sărăcia şi condiţiile improprii de trai care există la  principalii beneficiari acasă au fost primele  componente care i-au determinat pe reprezentanţii CRUCII ROŞII ROMÂNE  să cuprindă Lupeniul într-un amplu proiect,  care a debutat în urmă cu trei ani la nivel naţional.

Începutul nu a fost unul uşor, dar cu implicarea activă a voluntarilor, iată, că, acest proiect a ajuns la faza de raportare. Denumirea centrelor s-a schimbat de-a lungul trecerii anilor, iar numărul benficiarilor a crescut constant. Centrul EGAL care funcţionează la Lupeni a primit vizita unor înalţi oaspeţi din ţară şi de peste hotare,  devenind un centru etalon la  nivel de ţară.

   Prin activităţile derulate, pe parcursul derulării proiectului, s-a urmărit prevenirea abandonului şcolar, dobândirea de noi abilităţi de viaţă, îmbunătăţirea competenţelor sociale şi personale ale acestora precum şi în rândul familiilor lor. Proiectul care se derulează cu succes la Lupeni, datorită implicării active a cadrelor didactice şi a voluntarilor din Lupeni şi Uricani a devenit un model de bune practici şi pentru alte subfiliale de Cruce Roşie din ţară. Începutul funcţionării acestuia a fost greu, dar cu sprijinul administraţiei publice locale, care s-a implicat direct în obţinerea spaţiului, s-a reuşit transformarea dintr-o locaţie aflată într-o stare avansată de degradare, într-una modernă,  unde-şi desfăşoară activitatea zilnic peste  50  de elevi, voluntari şi cadre didactice.

                Întotdeauna venim cu drag la Lupeni, la colegii noştri. Vizita pe care am derulat-o pe parcursul a mai multor zile, are un dublu scop. Odată pentru a o sprijini pe dna Lene Vendelbo  să realizeze materialul anual pentru Crucea Roşie Danează, dar şi pentru a lua „pulsul” activităţilor de la CENTRUL EGAL. Următoarele şase luni  din acest an  vor fi dedicate identificării unor soluţii de susţinere a acestor centre (n.r.  în ţară mai funcţionează încă două: la Botoşani şi la Craiova) şi după  încheierea finanţării actuale ştim că  nevoile sunt  mari, rezultatele obţinute până acum sunt extraordinare şi ne  bucurăm să vedem interes pentru continuarea acestor activităţi. Nu ne va fi uşor, ţinând cont de situaţia economică actuală, dar avem încredere  în oamenii care susţin acest centru, angajaţi şi voluntari şi în imaginea organizaţiei noastre. Toate acestea sunt o combinaţie care ne va ajuta să mergem mai departe”,

declara în urmă cu câteva luni,  reprezentantul Crucii Roşii Române, Andreea Furtună.

De-a lungul anilor, Crucea Roşie Română şi-a dezvoltat capacitatea de a gestiona centrele de zi, prin activităţi de voluntariat şi în parteneriat şi colaborare cu autorităţile locale şi societatea civilă. Proiectul care s-a derulat  în municipiul Lupeni, a avut  rolul de catalizator în vederea realizării unui dialog mai bun cu autorităţile şi comunităţile locale, prin dezvoltarea de modele şi furnizarea iniţiativelor şi intervenţiilor de suport social pentru copiii şi tinerii marginalizaţi, rezultatul aşteptat fiind de a facilita şi a dezvolta programul existent şi funcţional şi prin alte mijloace şi resurse provenite de la bugetul local sau de stat.

”Proiectul nostru de suflet ”Centru Comunitar de Zi EGAL – incluziunea socială a copiilor şi tinerilor cu sprijinul şi implicarea comunităţii” , a ajuns în etapa de raportare. Comunitatea sunteţi dumneavoastră stimaţi şi dragi voluntari. V-aţi implicat activ cu sufletul, aţi oferit educaţie, le-aţi oferit un set de valori şi competenţe, aţi dezvoltat abilităţi. Dumneavoastră, voluntarii, sunteţi cei care oferiţi umanitatea. Uniţi pentru umanitate am reuşit să contribuim la o schimbare. În numele Crucii Roşii Române – Filiala judeţului Hunedoara – Subfiliala Lupeni, vă adresăm sincerele noastre mulţumiri, pentru altruismul, devotamentul şi loialitatea faţă de organizaţia noastră. Dumneavoastră, voluntarii, sunteţi sufletul organizaţiei noastre!”, a ţinut să transmit şi  coordonatoarea Centrului EGAL, Simona Hîrieaşu.

Proiectul ” Incluziunea socială a copiilor şi tinerilor din România cu sprijinul şi implicarea comunităţii – Centre comunitare de zi pentru copii şi tineri din comunităţi dezavantajate în trei zone din România” s-a derulat pe parcursul a trei ani (2014 – 2017) şi  a fost  implementat de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România cu finanţare din partea Fundaţiei “Velux”,  prin Crucea Roşie Daneză.

Voluntarii s-au reunit zilele trecute pentru a discuta despre impactul avut asupra comunităţii şi de a găsi cele mai bune soluţii,  ca, din toamnă, Centrul EGAL să-şi continue activitatea pentru că  există licenţă de funcţionare. Voluntarii din Lupeni au demonstrat că au capacitatea de a gestiona şi implementa activităţile destinate copiilor proveniţi din familiile defavorizate social.

”Cu toţii ne dorim să nu întâlnim copiii cerşetori pe stradă,… Ajutaţi-ne să nu fim acuzaţi de sechestrare de copii, atunci când aducem copii la centrul nostru şi le oferim o masă caldă. Cu toţii ne dorim să prevenim abandonul şcolar, cu toţii ne dorim ca acei copii proveniţi din familii cu părinţi delicvenţi să nu devină infractori. Cu toţii ne dorim să trăim într-un oraş sigur şi să nu ne fie frică de traficanţii de droguri, de cei care fac trafic de fiinţe umane, de cei care ne tâlhăresc. Cum prevenim aceste fapte ? …..prin EDUCAŢIE! Noi ne-am asumat acest rol: să prevenim de timpuriu, de la vârsta de 6 ani, să educăm aceşti copii proveniţi din familiile cu aceste riscuri. Să prevenim comportamentul violent şi delincvent, să le oferim şansa de a deveni tineri de încredere şi apoi adulţi responsabili. Noi, avem acest curaj să ne asumăm voluntar educaţia copiilor proveniţi din familii vulnerabile. Dar, nu putem fără resurse financiare şi materiale. Vrem să-i ajutăm,  respectând demnitatea umană. Puteţi să ne sprijiniţi donând bani, bunuri, obiecte, rechizite, alimente”, se arată pe site-ul de socializare al Centrului EGAL din Lupeni.

Angella Dumitraşcu

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: