Peste 5000 de lei pentru organizarea Nedeii Troiţei din Parâng

             Iubitorii de tradiţii sunt invitaţi şi anul acesta să participe la Nedeia Troiţei din Parâng. Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment, consilierii locali ai municipiului Petroşani au aprobat alocarea sumei de 5500 de lei din bugetul local.

           ”Din străbuni,  sfintele sărbători sunt celebrate în aceste zone prin nedei, sărbători populare, pline de bucurie şi pioşenie. Tradiţiile ne definesc ca naţie, iar pe 15 august sărbătorim Nedeia Troiţei. În fiecare an, am dus tradiţiile mai departe, promovarea tradiţiilor localnicilor. Şi anul acesta se vor prepara produse tradiţionale care vor fi servite celor care ne vor onora invitaţia de a participa alături de noi, la marea sărbătoare. Evenimentul va fi completat de un Te-Deum şi vom avea muzică şi dansuri populare specifice acestei zone şi o frumoasă prezentare a costumelor populare. Toţi participanţii vor avea acces gratuit cu telescaunul”, a ţinut să precizeze primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Nedeia este o sărbătoare tradiţională a munţilor şi a fost celebrată  încă din 1520, deci  498 de ani. Sus în creierul munţilor,  ţăranii din zonele montane  făceau  diferite schimburi de produse,  iar întâlnirile erau întregite de hore şi diferite dansuri în care, cei mai buni se întreceau şi erau admiraţi de bătrânii satelor.  De la nedeie nu lipsea nimeni, toţi locuitorii satelor erau prezenţi.

Ella  Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: