Proiectele pentru Valea Jiului, prezentate la Bruxelles

         După nenumăratele întâlniri cu primarii, cu reprezentanţii autorităţilor judeţene, ai oamenilor de afaceri şi ai ong-urilor din Valea Jiului, iată că, ministrul  Fondurilor  Europene, Rovana Plumb a prezentat în cadrul întâlnirii ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie”,  proiectele cele mai importante care urmează a fi implementate la nivelul Văii Jiului.

Aceste proiecte vor susţine  dezvoltarea transportului, turismului, industriei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea mediului privat din această zonă. La nivelul ţării noastre, această iniţiativă a Comisiei Europene este coordonată de ministrul Fondurilor Europene.

”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie” a fost lansată de Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetică, de Miguel Arias Cañete, comisarul pentru politici climatice şi energie şi de Corina Creţu, comisarul pentru politica regională. Iniţiativa Comisiei Europene va facilita dezvoltarea de proiecte şi strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziţie şi pentru a răspunde dificultăţilor sociale şi de mediu. Europa vrea să găsească alternative pentru înlocuirea industriei de cărbune, pentru a diminua cantitatea de emisii de CO2 şi pentru a atinge ţintele de mediu în anii 2030, respectiv 2050. Bruxelles-ul încurajează energia regenerabilă şi îşi doreşte o tranziţie uşoară a zonelor monoindustriale, a căror economie se centrează în jurul exploatării carbonifere, către activităţi economice alternative.

Proiectele cele mai importante şi de impact asupra dezvoltării Văii Jiului şi care au fost prezentante oficialilor de la Bruxelles sunt următoarele:

  1. Infrastructură de transport – deschiderea Văii Jiului:

– Drumul de la Câmpu lui Neag la Herculane;
– Drumul Vâlcea – Voineasa – Petrila – Petroşani;
–        DN66A – legătura oraşelor Văii Jiului.

  1. Infrastructură turistică Valea Jiului:

–        Domeniul schiabil Valea Jiului de la Est la Vest: Petrila, Petroşani, Vulcan, Lupeni;
–        Complex turistic muzeal, agrement, sport şi aventură „Poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat” – Uricani.

  1. Dezvoltarea industrială a Văii Jiului:

–        Parcuri industriale/incubatoare de afaceri – pentru toate localităţile din Valea Jiului;
–        Investiţii în resursele zonei (cărbuni şi minerale – cuarţ).

  1. Eficienţa energetică a Văii Jiului:

–        Investiţii în sistemul de termoficare Valea Jiului prin menţinerea producţie de huilă, retehnologizare;

– Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe;
–        Reabilitare locuinţe sociale la nivelul Văii Jiului.

  1. Sprijinirea mediului privat \n Valea Jiului:

–       O axă de finanţare pentru mediul privat – cofinanţare de maximum 10%, pentru crearea de locuri de muncă;
–        Finanţările vor viza domeniile pretabile Văii Jiului: reabilitare/construire pensiuni/locuri de cazare, agro-turism; linii de finanţare pentru prelucrare lână, lapte, carne, fructe de pădure, ciuperci, lemn, extracţie apă plată;
–        Finanţări start-up-uri;

–        Ajutor minimis pentru marii investitori.

  1. Dezvoltarea locală a Văii Jiului:

–        Reabilitarea infrastructurii mici pentru fiecare localitate (străzi/trotuare din fostele cartiere miniere, parcuri, şcoli etc.);

–        Reabilitare clădiri din domeniul public, inclusiv cele rămase din industria zonei miniere şi abandonateş

–        Redeschidere finanţări pentru dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii – Grupuri de Acţiune Locală (GAL-uri).

  1. Componenta socială a Văii Jiului (oamenii şi familia în centrul atenţiei):

–        Programe de monitorizare socială – monitor social angajat la fiecare primărie;

  1. Asigurarea finanţării de la Guvernul României pentru cofinanţare proiecte din fonduri europene şi guvernamentale accesate de Valea Jiului.

România va elabora totodată o strategie pentru implementarea unui instrument adecvat de investiţii teritoriale integrate pentru regiunea Valea Jiului.

În acelaşi sens, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de Memorandum „Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA – situaţia actuală şi perspective”, care urmează să fie promovat în Guvern.

         ”Valea Jiului este o prioritate a Guvernului Dăncilă, respectând principiul european “No region left behind” (Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă). Acesta este, de altfel, principiul fundamental al politicii de coeziune, dar şi unul dintre obiectivele programului nostru de guvernare”, a conchis ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

Angella Dumitraşcu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: