”TREBUIE SĂ PĂSTRĂM VII TRADIȚIILE PENTRU CĂ, ACESTEA NE REPREZINTĂ ȘI NE DEFINESC CA POPOR”

            Aceste frumoase cuvinte au fost spune de edilul lupenean, odată cu debutul sărbătorii NEDEII SÂNZIENELOR din Straja.

            Prima parte a dimineții a fost dedicată încărcării spirituale la Schitul din Straja, acolo, unde, părintele Dimitrie Ivașco a vorbit despre Sf. Ioan Botezătorul “cel mai mare între cei născuți, cel mai mic în împărăția Cerurilor”.

Sfântul Ioan Botezătorul este persoana care reprezintă Legea Veche și se naște într-un timp când ziua se micșorează, ca semn că Legea Vechiului Testament începe să apună, pentru că vine Legea Harului, Legea lui Hristos. Testul din Evanghelia de la Matei 11.11 zice ”Adevăr zic vouă, nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul, totuși cel mai mic în Împărăția Cerurilor, este mai mare decât El” este mărturisirea lui Hristos despre Ioan.

  Zeci de credincioși au participat la slujba religioasă de la schit, iar la final, părintele Dimitrie Ivașco a imortalizat această zi important pentru cresdincioșii creștini, printr-o poză de grup alături de cele mai importante personalități ale Văii Jiului și de ctitorii sfântului lăcaș de cult. După  încărcarea cu hrană spirituală, nedeia a continuat ca de obicei la terasa Montana, acolo, unde, primarul municipiului Lupeni le-a adesat tuturor celor prezenți un cuvânt de mulțumire, că au dat curs invitației de a participa la marea sărbătoare câmpenească, din vârf de munte.

            “Mă bucur că a venit atât de multă lume în stațiune. Prin organizarea nedeii de astăzi am ținut să aducem în atenția oamenilor frumoasele obiceiuri ale locului. Este de datoria noastră, a reprezentanților administrației locale, să ne implicăm în astfel de acțiuni care au menirea să păstreze vii tradițiile, pentru că acestea ne reprezintă și ne definesc ca popor. Legendele locului spun că, în urmă cu sute de ani, aici, pe muntele Straja se întâlneau oamenii din Valea Jiului cu cei de dincolo de munte, de la Gorj. În plus, ne-am bucurat din nou să-l avem alături de noi și pe cel mai vârstnic păstrător al tradițiilor populare din zona noastră, nea Ștefan Gros, care  a împlinit deja venerabila vârstă de 101 de ani. Cred că, datorită acestor elemente, putem spune fără teama de a greși că la Straja, Centenarul a fost deja sărbătorit de lupeneni, mândri că sunt  români. Vreau să-i felicit pe cei 20 de competitor care s-au înscris la concursul de cai, după cum ați văzut i-am premiat pe cei mai buni cu diploma, premii și cupe, iar apoi, programul artistic sper că a satisfăcut cerințele iubitorilor de folclor și tradiții naționale”, a ținut să ne  declare Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Nedeia Sânzienelor din acest an, a fost dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918, iar oamenii au venit îmbrăcați în straie populare din mai multe zone ale Văii Jiului, fapt care a fost semnalat și de îndrăgiții artiști, ce au ținut capul de afiș și, care,  au evoluat în programul pregătit de organizatori: Vasile Conea, Adrian Stranca, Liliana Lăceanu și alții.  „Este o datorie a noastră să păstrăm tradiţiile şi portul popular, deoarece este  identitatea poporului român. În ediția din acest an am dorit să marcăm și Centenarul Marii Uniri”, a declarat  și Emil Părău, principalul investitor în stațiunea Straja și cel care a reînviat această frumoasă tradiție care se păstrează, iată,  de câteva decenii în Valea Jiului.

Angella Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: