”Valea Jiului poate să devină, în următorii ani, un pol de dezvoltare în zonă”

Ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, a efectuat la finele săptămânii trecute  o vizită de lucru în Valea Jiului, unde s-a întâlnit, la Vulcan și Petroșani, cu toți reprezentanţii autorităţilor locale din regiune. Scopul vizitei a fost identificarea unor proiecte de susținere a inițiativei propuse de Comisia Europeană „Regiunile carbonifere în tranziție”.

       “Valea Jiului este o prioritate a Guvernului Dăncilă, respectând principiul european “No region left behind” (Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă). Acesta este, de altfel, principiul fundamental al politicii de coeziune, dar și unul dintre obiectivele programului nostru de guvernare. La începutul acestui an, de la Comisia Europeană, România a primit invitația de a participa la o platformă privind sprijinirea regiunilor carbonifere în tranziție. Valea Jiului este regiunea din România care va fi parte a acestei platforme. Vrem ca această coeziune să și existe și facem în așa fel încât nicio regiune să nu fie mai puțin dezvoltată decât cealaltă sau, cel puțin, să reducem decalajele dintre regiunile dezvoltate și mai puțin dezvoltate.(…) Infrastructura turistică: turismul trebuie să devină o prioritate în ceea ce privește programele investiționale și avem în vedere, iar pentru Valea Jiului s-a solicitat un proiect integrat pentru infrastructura unui domeniu schiabil de la est la vest: Petrila – Petroșani – Vulcan – Lupeni; dar și un complex turistic muzeal de agrement, de sport – poarta de intrare în Parcul Național Retezat, care ține de Uricani. În ceea ce privește, crearea de locuri de muncă, în ceea ce privește susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și nu numai s-au solicitat proiecte pentru toate localitățile din Valea Jiului pentru susținerea organizării, înființării unui sau unor parcuri industriale și tot ceea ce înseamnă investiții în resursele zonei, adică investiții în zona de resurse minerale și bazinul carbonifer de aici. Acestea sunt în atenția Guvernului. Cărbunele rămâne un contributor sau o componentă în cadrul mixului energetic al României (…) S-a mai solicitat să se pună accent pe proiectele de eficiență energetică ale Văii Jiului, adică investiții în sistemul de termoficare. Există surse de finanțare. Există sursă de finanțare, rămâne la nivelul deciziei Consiliului Județean Hunedoara, a autorităților locale dacă și cum vor aborda problema termoficării”, a spus ministrul Rovana Plumb. 

A fost stabilită  și  o prima listă de priorități ce ar putea reflecta proiectele prioritare comune pentru această zonă. Sunt vizate, printre altele, infrastructura de transport și de mediu, turismul, industria, eficiența energetică, mediul privat, componenta socială.

Ministrul Fondurilor Europene a fost însoțit, în vizita făcută în Valea Jiului, de toți directorii Autorităților de Management coordonate de MFE – dl. Cătălin Gheran, director general AM POIM, dl. Constantin Saragea, director general AM POAT, dl. Vladimir Rovințescu, directorul general AM POCU și dl. Mircea Cârlan, director general adjunct AM POC.

Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție a fost lansată de Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu Uniunea Energetică, de Miguel Arias Cañete, comisarul pentru Politici Climatice și Energie și de Corina Cretu, comisarul pentru Politica Regională, care declara despre acest proiect că: „Uniunea Europeană și politica de coeziune sprijină conlucrarea în direcția unui viitor comun mai bun. Mesajul nostru către regiunile carbonifere este de a asigura că CE ia măsuri concrete pentru a le ajuta să realizeze o tranziție lină către o economie modernă, durabilă și de succes și că nimeni nu va fi uitat în acest proces”.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: